Buffé 1
Buffé APRIL Trenden, råvaran och matkulturen att u
tforska just nu.
Buffé ÖVER ÖPPEN ELD Nu förflyttar vi matlagningen
ut i naturen! Kocken Elle Nikishkova visar vägen till e
UTEKÖKET SHASHLIK-SPETT MED GRILLADE GRÖNSAKER 4
PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 800 g benfri fläskkarré 2 gula lökar 3 msk färskpressad citronjuice 1 tsk torkad oregano 1 tsk torkad dill 1 tsk torkad rosmarin 1 tsk salt 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 ½ dl kolsyrat vatten 1 liten purjolök 12 snackspaprikor eller pimiento de padrón 600 g kokta små potatisar 1 dl olja 1 tsk örtsalt 1 sats adjika till servering (se recept) GÖR SÅ HÄR 1. Skär köttet i ca 4 x 4 cm stora bitar. Skala och skiva löken. 2. Blanda lök, citronjuice och kryddor i en bunke. Krama löken med handen så att den släpper sin saft och blandas med kryddorna. Tillsätt kött och kolsyrat vatten, blanda och låt marinera 1–3 timmar i kylskåp, rör då och då. 3. Trä köttet på 8 stycken spett i metall eller blötlagda träspett. Spar löken till adjikan. Ansa och skär purjolöken i ca 5 cm långa bitar. Trä purjolöken, paprikan och potatisen på spett var för sig. Blanda olja och örtsalt för pensling. 4. Grilla köttet 10–20 minuter beroende på temperatur. Grilla purjolöken, paprikan och potatisen tills de fått fin färg. Pensla köttet och grönsakerna med örtoljan under tiden du grillar. 5. Servera köttet med grönsaksspetten och adjika. TIPS! Förbered hemma: Marinera köttet och trä på spett. Gör adjika-såsen. ADJIKA-SÅS 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER löken från shashlik-marinaden 2 msk olja 2 hackade vitlöksklyftor 1 tsk malen koriander 1 krm mortlad anis 1 tsk torkad basilika 1 tsk torkad oregano 1 tsk torkad timjan 1 tsk chiliflakes 1 förp krossade tomater 390 g 1 tsk salt GÖR SÅ HÄR 1. Lägg löken från marinaden i en varm stekpanna. Låt koka tills vätskan kokat bort. Tillsätt olja och stek löken tills den får lite färg. Tillsätt vitlök och alla kryddor, låt fräsa någon minut. 2. Tillsätt de krossade tomaterna och låt såsen koka ihop ca 20 minuter på svag värme. Krydda med salt. FILODEGSRULLAR MED BANAN OCH DULCE DE LECHE 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 2 bananer 100 g + 2 msk smör 4 ark färsk eller tinad fryst filodeg 4 msk dulce de leche eller karamelliserad mjölk 2 msk neutral rapsolja florsocker att pudra över GÖR SÅ HÄR 1. Skala bananerna och dela längsmed och sedan på mitten så att varje banan blir 4 delar. Smält 100 g smör. 2. Lägg ett ark filodeg på en skärbräda och pensla med det smälta smöret. Lägg 2 bitar banan i mitten på ena kortsidan. Lägg på 1 msk dulce de leche på bananerna, vik över degen från ytterkanten och rulla den två gånger mot mitten. Vik in sidorna mot mitten. Pensla en gång till med smöret på den orullade ytan och rulla ihop. Lägg med skarven nedåt på en tallrik. Upprepa med resterande ark. 3. Hetta upp olja och 2 msk smör i en panna. Stek rullarna på medelvärme tills de är gyllene. Lägg på ett fat och toppa med florsocker. 16 BUFFÉ #04/2021 Adjika är egentligen en georgisk kryddpasta, men numer även känt som en tomatbaserad sås som finns att köpa på burk i vanliga matbutiker österut. F L E R E R C E P T H I T T A R D U P Å B U F F E . S E
Buffé TEA TIME! Matcha aprilsolen med svalkande is
te. Här är säsongens mest läskande smaker.
Buffé MER ÄN BARA BÖNOR Dags för en djupdykning i
baljväxternas mångsidiga och smakrika värld!
Buffé LÄTT SOM EN PLÄTT Något salt och något sött:
Buffé serverar pannkaksperfektion i dess renaste form.
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recepten som gör det enkelt att skaff
Buffé ICAs EGNA SIDOR Från asiatisk grill till ska
ldjursfrossa: missa inte månadens godaste nyheter från I
Buffé SOFIAS SPANING Focaccia har länge lyst stark
t på trendhimlen men den här varianten, toppad med söta