Buffé 1
Buffé APRIL Trenden, råvaran och matkulturen att u
tforska just nu.
SMAK Persilja TRE TIPS PASTA AGLIO E OLIO Enkel p
astafavorit för 4 personer: Fräs 6 hackade vitlöksklyftor i ¾ dl olivolja tills de mjuknar. Koka 400 g spaghetti enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan och spara ca 2 dl av kokvattnet. Tillsätt ½ tsk chiliflakes, pasta och lite av pastavattnet i vitlöksfräset och låt koka ihop. Rör ner 2–3 dl finhackad persilja och krydda med salt och peppar. GREEN GODDESS-DRESSING Gudomlig till vårens smaker: Mixa 1 kruka persilja, 1 kruka basilika, 2 dl babyspenat, ½ msk finrivet citronskal, 2 msk färskpressad citronjuice, 1 riven vitlöksklyfta, 1 tsk honung, 1 dl olivolja, ¾ tsk salt och 2 krm svartpeppar slätt. Tillsätt 2 dl tjock matyoghurt (10 %) och mixa snabbt ihop. FRITERAD PERSILJA Garnera med fras: Värm en kastrull med neutral olja till 170–180 °C. Plocka blad från persilja och fritera hastigt. FÖRVARA RÄTT Förvara svalt i kylskåpet eller hacka och frys in. ALLT DU BEHÖVER VETA PERSILJAN HAR SITT ursprung i medelhavsområdet och tillhör en av världens äldsta kulturväxter. I över tusentals år har den gröna örten odlats runt om i Europa, till Norden kom den först på medeltiden. Idag är den en given krydda och smaksättning i den svenska matkulturen. Örten är släkt med dill, koriander och körvel och förekommer i två former: kruspersilja och bladpersilja. Bladen, som innehåller järn och är rika på kalcium och vitamin C, förlorar sina värdefulla smakämnen vid långvarig tillagning och bör därför användas så färska som möjligt eller tillsättas sent i anrättningar. FÖLJ MED PÅ en djupdykning i persiljans värld. Tips, kul kunskap och goda recept där den gröna örten sätter smak. TIPS! Peston håller 1–2 veckor i kylskåp men går också bra att frysa in. RECEPT PERSILJEPESTO CA 3 DL / 15 MIN INGREDIENSER Visste du att... … stjälkarna är beska men fungerar bra som smaksättning i vattnet när du kokar potatis? … persilja neutraliserar lukten av vitlök? … slätbladig persilja har mer smak än krusbladig? ... persilja under 1700- och 1800-talet var den självklara smaksättningen till kräftor? Numera dock ersatt av dill. 2 dl grovhackad persilja 1 dl finriven prästost ½ dl rostade solroskärnor 1 skalad vitlöksklyfta 1 dl olivolja ½ tsk salt 2 krm svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller i en matberedare. Förvara i en lufttät burk i kylen. Extra gott att kombinera med persilja: Fisk Citron Vitlök Potatis TIPS! Använd de örter, frön och den ost du har hemma. 9 BUFFÉ #04/2021
Buffé ÖVER ÖPPEN ELD Nu förflyttar vi matlagningen
ut i naturen! Kocken Elle Nikishkova visar vägen till e
Buffé TEA TIME! Matcha aprilsolen med svalkande is
te. Här är säsongens mest läskande smaker.
Buffé MER ÄN BARA BÖNOR Dags för en djupdykning i
baljväxternas mångsidiga och smakrika värld!
Buffé LÄTT SOM EN PLÄTT Något salt och något sött:
Buffé serverar pannkaksperfektion i dess renaste form.
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recepten som gör det enkelt att skaff
Buffé ICAs EGNA SIDOR Från asiatisk grill till ska
ldjursfrossa: missa inte månadens godaste nyheter från I
Buffé SOFIAS SPANING Focaccia har länge lyst stark
t på trendhimlen men den här varianten, toppad med söta