Sommarguiden 1
SOMMARGUIDEN Sushi Yama Stortorget 8 019-765 30 3
0 sushiyama.se Svampen Dalbygatan 4 019-611 37 35 svampen.nu Sushi Yama drivs av David Kurt som känns igen från Café Java. I centrum hos Sushi Yama finns självfallet den klassiska japanska maträtten, men även ett grillrätter som Yakiniku och Yakitori med hemvist Nippon. Blixtsnabb service och en väl tilltagen uteservering på Stortorget uppskattas. Här snackar vi också wasabi och misosoppa med valfri mängd alger och purjolök. Det här är Örebros utan tvekan högst belägna restaurang. Här kan man förutom att njuta av utsikten från 58 meter, även inmundiga god mat 10-18 alla dagar i veckan. Detta vattentorn invigdes 1958 och används fortfarande. Det har precis renoverats, och rymmer nio miljoner liter vatten. För den som inte vill äta buffé finns här även ett café för den fikasugne. Ett systertorn finns i Riyadh i Saudiarabien som dock är 33 procent större. Taco Bar Stortorget 6 019-611 05 55 tacobar.se För Taco Bar är den lilla gränsstaden El Paso i Texas den moderna matlagningens epicentrum. Taco Bars idé är att erbjuda texmexmat som härstammar ända tillbaka till Mayaindianernas hushållning. Konceptet har funnits i Sverige sedan tidigt 1980-tal, och nu även på Stortorget i Örebro. Guacamole, carnitas, chipotle salsa, nachos och enchiladas är bara en liten del av vad som finns på menyn. Tehran Köpmangatan 3 019-20 20 12 restaurangtehrean.com Hos restaurang Tehran dominerar det persiska köket med sina alldeles speciella smaker och dofter. Uttrycket ”big servings” får här ett nytt ansikte. Går du härifrån hungrig – då får du nästan skylla dig själv. Här är det smaker av saffran, gurkmeja och kanel som dominerar. Kryddstarkt? Nej, inte alls. Maten serveras så som i Irans huvudstad. Texas Longhorn Kungsgatan 4 019-10 40 10 texaslonghorn.se/restaurant/orebro Utmed Kungsgatan, endast ett par steg från Svartån, ligger Texas Longhorn. Det är en trivsam och tilltalande restaurang där konceptet är lika enkelt som tydligt – det är rejäla kötträtter som gäller. Välj mellan stora, saftiga kolgrillade hamburgare gjorda på bringa och högrev, BBQ-ribs, oxfilé eller entrecôte. För alla icke köttätande gäster går det lyckligtvis också att få burgarna som vegetariska alternativ. The Bishop’s Arms Drottninggatan 1 019-15 69 20 bishopsarms.com/orebro Adressen är inte helt rättvisande – Bishop’s Arms delar adress och kök med Stora Hotellet men ingången är via Fiskartorget på baksidan av nämnda hotell. Sommartid finns här en mycket trevlig uteservering och insidan erbjuder Örebros största och bästa öl- och whiskyutbud. Är du villrådig inför dryckesvalet guidar pubens mycket kunniga personal dig rätt. Här inmundigas en smakrik pubmeny i oftast helt musikfri miljö. Umami Fabriksgatan 2 019-766 62 00 restaurangumami.se Villa Strömpis Slottsparken 0735- 24 86 16 villastrompis.se Umami hittar du inne på Örebro konserthus i foajén. Här njuter du av spännande plockmat från hela världen, musik och möten i en avslappnad miljö. Menyn anpassas efter säsong. Vid evenemang på konserthuset öppnar Umami 1,5 timme innan start. Du kan då sätta extra guldkant på ditt besök genom att unna dig något gott innan evenemanget, i pausen eller efter. I restaurangen serveras då en begränsad à la cartemeny, cafémeny, snacks och dryck. 118 SOMMARGUIDEN I över 150 år har Villa Strömpis underhållit Örebroarna. Allt startade 1858 med att sockerbagare Pehr Pettersson öppnade ett ”schweizeri” på holmen. I dag är här restaurang och nattklubb med dansgolv och en utomhusscen som sommartid bjuder på diverse artister och uppträdanden. Tre dansgolv och fem barer talar sitt egna tydliga språk, men sommartid är det innergården mot Svartån som är grejen. Walvet Bar & Matsal Storgatan 23 019-13 80 00 walvet.se Walvet är en restaurang med svenska och nordiska influenser och med plats för cirka 130 personer. Restaurangen öppnande i början av mars i år och är således ett nytillskott bland Örebros restauranger. Maten serveras från restaurangens öppna kök, så gästerna kan se när rätterna tillagas. Det ger också Walvets kockar en möjlighet att se hur deras anrättningar tas emot. Menyn bygger på enkelhet och kvalité utan krångel och krusiduller.