Nöjesnytt Växjö 1
Nöjesnytt Växjö Sida 2
Nöjesnytt Växjö Sida 3
Nöjesnytt Växjö Sida 4
Nöjesnytt Växjö Sida 5
Nöjesnytt Växjö Mingel
Nöjesnytt Växjö Sida 7
Nöjesnytt Växjö Sida 8
Nöjesnytt Växjö Sida 9
Nöjesnytt Växjö Sida 10
Nöjesnytt Växjö Sida 11
Nöjesnytt Växjö Sida 12
Nöjesnytt Växjö Sida 13
Nöjesnytt Växjö Sida 14
Nöjesnytt Växjö Sida 15
Nöjesnytt Växjö Sida 16
Nöjesnytt Växjö Sommarmode
Nöjesnytt Växjö Sida 18
Nöjesnytt Växjö Sida 19
Nöjesnytt Växjö Sida 20
Nöjesnytt Växjö Sida 21
Nöjesnytt Växjö Sida 22
Nöjesnytt Växjö Sida 23
Nöjesnytt Växjö Sida 24
Nöjesnytt Växjö Sida 25
Nöjesnytt Växjö Badmode
Nöjesnytt Växjö Sida 27
Nöjesnytt Växjö Sida 28
Nöjesnytt Växjö Sida 29
Nöjesnytt Växjö Solbrillor
Nöjesnytt Växjö Sida 31
Nöjesnytt Växjö Sida 32
Nöjesnytt Växjö Sida 33
Nöjesnytt Växjö Sida 34
Nöjesnytt Växjö Sida 35
Nöjesnytt Växjö Sida 36
Nöjesnytt Växjö Sida 37
Nöjesnytt Växjö Sida 38
Nöjesnytt Växjö Sida 39
Nöjesnytt Växjö Krog & Caféguide
Nöjesnytt Växjö Sida 41
Nöjesnytt Växjö Sida 42
Nöjesnytt Växjö Sida 43
Nöjesnytt Växjö Sida 44
Nöjesnytt Växjö Sida 45
Nöjesnytt Växjö Sida 46
Nöjesnytt Växjö Sida 47
Nöjesnytt Växjö Sida 48
Nöjesnytt Växjö Sida 49
Nöjesnytt Växjö Sida 50 Kallebrygg – MIKROBRYGGERI
ET I URÅSA – Det jäser ute i djupaste smålandsskogarna utanför Uråsa. Här har nämligen Michael Karlsson dragit igång Kallebryggeriet, där han med stor entusiasm och brinnande engagemang brygger sitt egna öl, som nu finns att beställa på Systembolaget. sitter på dörrarna, fönstren är igenbommade och det hänger en skorsten lite på sniskan på gaveln. En släpvagn med en tank på och ett rör som leder in i byggnaden är det enda som skvallrar om att det här kanske trots allt ändå inte bara är ännu ett övergivet landsbygdsskjul. Det, och att det hänger en skylt som det står Kallebryggeriet på, då. Michael Karlsson, eller Kalle som han kallas (därav namnet på K bryggeriet) kan dock knappt dölja sin stolthet när han tar emot utanför sin skapelse. Med all rätt, för när man kliver in på Kallebryggeriet imponeras man av hur man i sådan anspråkslöshet faktiskt kan brygga ett öl som håller god klass, vilket Kalles Kung Inge Pale Ale och Blut Imperial Stout trots allt gör. Frågan är väl bara hur man överhuvudtaget kommer på idén att börja brygga sitt eget öl. – Jag har alltid varit intresserad av öl och whisky ur ren smaksynpunkt, säger Kalle redan när vi möts i dörren. Jag har bryggt en del öl hemma tidigare, men så 2005 var vi på resa i Skottland och gick runt på olika mikrobryggerier. Då slog det mig att det kanske inte vore en så stor grej att göra något liknande hemma. HÄNDIGHET OCH KUNSKAP Sagt och gjort; när Kalle kom hem började han tillsammans med sin kompanjon, tillika hans farsa, att göra upp planer och leta lokal. De hittade en gammal militärbarack som de efter några turer lyckades köpa loss och tillsammans har de från minsta lilla skruv byggt upp hela produktionsapparaten i Kallebryggeriet. Ett sådant projekt kräver inte bara ett visst mått av händighet utan naturligtvis också en stor kunskap om bryggeriprocessen och att Kalle har koll på både det praktiska och teoretiska runt ölbryggeri råder det ingen tvekan om, även om han menar att den byråkratiska biten varit en smula omständlig. – Vi fick vårt tillstånd först innan jul förra året, och då hade vi 50 | nöjesnytt allebryggeriet, en röd barackliknande byggnad ett par hundra meter in på avtagsvägen till Uråsa, ser ärligt talat inte mycket ut för världen från utsidan. Kraftiga hänglås ändå kunnat vara igång i flera år, suckar han. Nu när allt är klart får vi sälja till alla som har utskänkningstillstånd och till Systembolaget, så det är ju en början i alla fall (skratt). Och än så länge har mottagandet varit över förväntan. PROFFSIG PRODUKT Undertecknad är långt ifrån någon expert, men efter ett par smakprov är det bara att konstatera att både Kung Inge och Blut smakar alldeles förträffligt, och det är återigen svårt att tro att en så pass proffsig produkt produceras i ett litet skjul i smålandsskogarna. För Kalle är det dock inget konstigt, speciellt då han redan från början var klar över vilken typ av öl han ville göra. – Jag har alltid gillat den engelska öltraditionen, framför allt då ale, likaså den belgiska. Det var så klart en jävla massa testande innan vi kom fram till den smak vi var ute efter, men nu tycker vi att vi har hittat två sorters öl som både smakar bra och har en bra karaktär. Förutom en god kännedom om själva bryggningsprocessen är goda smaklökar ett självklart måste om man ska kunna ta fram en egen öl och det har Kalle onekligen. Han har som sagt alltid varit intresserad av smaken av öl, snarare än det tillstånd det gärna frambringar, men han erkänner med ett leende att han knappast spottar ut när han har ölprovningar. Även om majoriteten av alla öl består av samma enkla ingredienser – malt, humle, jäst och vatten – menar Kalle att kombinationerna är oändliga, och att de på Kallebryggeriet valt att använda sig av både malt och humle från Storbritannien för att få den smak de vill åt. Både Kung Inge och Blut har ganska hög alkoholhalt för att vara Pale Ale respektive Imperial Stout – 5 respektive 7 procent – men Kalle påpekar att detta inte automatiskt gör att ölen smakar starkare, utan att det i det här fallet ger en extra fyllighet och god balans. – Hade jag haft en krona för varje gång folk sagt att de inte gillar mörk öl hade jag kunnat dra mig tillbaka, säger Kalle med ett skratt. Men när de smakar Blut blir de förvånade. Den är ju kolsvart till färgen, men har en väldigt mjuk och rund smak, och den passar förträffligt till exempelvis isterband och rökt kött. Vi har överlag försökt göra öl som har en småländsk karaktär och har enligt belgisk tradition så smått börjat prova med att smaksätta med frukt. Det är inte omöjligt att det kan bli något med blåbär framöver. ”DET ÄR NU DET BÖRJAR” Med Kung Inge och Blut Imperial Stout ute på Systembolagets beställningslistor, och i baren på bland annat Kafé de Luxe, känner Kalle att hans lilla bryggeri är på god väg. "Det är nu det börjar", som han uttrycker det, och detta innebär också att han spenderar i princip all ledig till – och lite till – ute i det lilla skjulet utanför Uråsa. Och med ett starkt växande intresse för ölprovning i allmänhet och mikrobryggeriernas starka framtågande i synnerhet i åtanke tror han att det finns en liten chans att han en dag ska kunna leva på sin hobby. – Det största målet med Kallebryggeriet är väl egentligen att det ska vara roligt, men i det här skedet är det nästan en liten börda – det är så otroligt mycket jobb, säger han med ett snett leende. Förhoppningsvis kommer man över den där tröskeln snart och kan börja få ordentligt snurr på det. Vi håller just nu på att testa att lägga över våra öl på fat och sälja in och vi har massor med idéer om nya sorter, bland annat ett folköl, som snart borde vara klart. Som mikrobryggeri måste man nischa sig, det går inte att konkurrera med de stora bryggerierna om att göra "kommersiell" öl, typ Falcon Export, utan man måste ha en egen profil. Det tycker jag att Kallebryggeriet har och nu är det bara att jobba på så att alla ölintresserade också upptäcker det. ■ TEXT & FOTO: OLA KARLSSON eriet
Nöjesnytt Växjö Sida 51
Nöjesnytt Växjö Sida 52
Nöjesnytt Växjö Sida 53
Nöjesnytt Växjö Sida 54
Nöjesnytt Växjö Sida 55
Nöjesnytt Växjö Sida 56
Nöjesnytt Växjö Sida 57
Nöjesnytt Växjö Sida 58
Nöjesnytt Växjö Sida 59
Nöjesnytt Växjö Sida 60
Nöjesnytt Växjö Sida 61
Nöjesnytt Växjö Sida 62
Nöjesnytt Växjö Sida 63
Nöjesnytt Växjö Sida 64
Nöjesnytt Växjö Sida 65
Nöjesnytt Växjö Sida 66
Nöjesnytt Växjö Sida 67
Nöjesnytt Växjö Sida 68
Nöjesnytt Växjö Sida 69
Nöjesnytt Växjö Sida 70
Nöjesnytt Växjö Sida 71
Nöjesnytt Växjö Sida 72
Nöjesnytt Växjö Sida 73
Nöjesnytt Växjö Sida 74
Nöjesnytt Växjö Sida 75
Nöjesnytt Växjö Sida 76
Nöjesnytt Växjö Sida 77
Nöjesnytt Växjö Sida 78
Nöjesnytt Växjö Sida 79
Nöjesnytt Växjö Sida 80
Nöjesnytt Växjö Sida 81
Nöjesnytt Växjö Recensioner
Nöjesnytt Växjö Sida 83
Nöjesnytt Växjö Sida 84
Nöjesnytt Växjö Sida 85
Nöjesnytt Växjö Sida 86
Nöjesnytt Växjö Sida 87
Nöjesnytt Växjö Sida 88
Nöjesnytt Växjö Sida 89
Nöjesnytt Växjö Sida 90
Nöjesnytt Växjö Sida 91
Nöjesnytt Växjö Serier
Nöjesnytt Växjö Sida 93
Nöjesnytt Växjö Sida 94
Nöjesnytt Växjö Sida 95
Nöjesnytt Växjö Sida 96
Nöjesnytt Växjö Studenterbjudande
Nöjesnytt Växjö Sida 98