Buffé 1
BANGKOK RECEPT CHILIDRESSADE SKALDJUR MED AUBERGI
NE Varning, den sötsyrliga dressingen kan vara beroendeframkallande. Så god! Tänk på att färsk chili kan variera enormt i styrka, smaka dig fram. FÖR 4 PERSONER (FÖRRÄTT) 1 aubergine (ca 300 g) 1 paket frysta kungsräkor (300 g) 1 paket frysta pilgrimsmusslor (200 g) 2 schalottenlökar ½ röd chilifrukt (t ex spansk peppar) ½ liten gurka ½ kruka koriander + till garnering rapsolja salt DRESSING 1 liten vitlöksklyfta ½ röd chilifrukt (t ex spansk peppar) Lyxig starter Perfekt till nyår! AVOKADOSALLAD MED KUNGSRÄKOR Bjud som fräsch förrätt eller som en bland fl era plockrätter. FÖR 4 PERSONER (FÖRRÄTT) 1 paket frysta kungsräkor (300 g) 1 schalottenlök 1 citrongräs 2 avokador 2 msk grovhackad mynta 2 msk grovhackad koriander rapsolja DRESSING 1 liten vitlöksklyfta ¼ röd chilifrukt (t ex spansk peppar) ¼ kruka koriander 1 msk fisksås 1 msk socker 1 msk färskpressad lime juice + finrivet skal av ½ lime ½ dl färskpressad apelsinjuice GÖR SÅ HÄR: 1. Tina räkorna enligt anvisning på förpackningen. 2. Dressing: Skala och 10 B U F F É 1 1 • 2013 skär vitlöken i bitar. Dela, kärna ur och skär chilin i grova bitar. Mixa vitlök och chili med övriga ingredienser till dressingen (ta med stjälkarna på koriandern) med stavmixer. 3. Skala och strimla schalottenlöken fi nt. Dra bort de yttre torra bladen på citrongräset. Strimla den nedre delen mycket fi nt. 4. Dela, kärna ur och skär avokadon i tärningar. 5. Skala räkorna och stek/grilla dem i 1 msk olja i en panna ca 1 minut på varje sida. 6. Blanda schalottenlök, citrongräs, mynta, koriander, räkor och avokado med dressingen. Lägg upp på tallrikar eller i fi na glas. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. 2 msk färskpressad limejuice 2 msk färskpressad apelsinjuice 2 msk fisksås 1 msk socker GÖR SÅ HÄR: 1. Tina räkor och pilgrimsmusslor enligt anvisning på förpackningen. 2. Dressing: Skala vitlöken och skär i bitar. Dela, kärna ur och skär chilin i grova bitar. Mixa ihop detta med övriga ingredienser till dressingen med stavmixer. 3. Skala och fi nhacka schalottenlöken. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. Dela, kärna ur och fi nhacka gurkan. Hacka koriandern. 4. Skala räkorna. Koka räkorna 1 minut i vatten. Häll av i en sil. Hacka dem. 5. Blanda dressingen med räkor, lök, chili, gurka och koriander. 6. Skär auberginen i cmtjocka skivor (12 skivor går åt). Stek dem mjuka tills de fått fi n färg i rikligt med olja på bägge sidor i en stekpanna. Krydda med salt. 7. Stek pilgrimsmusslorna i 1 msk olja på hög värme i en stekpanna, ca 30 sekunder på varje sida beroende på storlek. Krydda med salt. 8. Varva aubergineskivor med räk- och gurkblandningen på 4 tallrikar. Fördela pilgrimsmusslorna runt om. Garnera med koriander. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Chili, lime, vitlök… Tips! För mer thailändsk matinspiration, se ICA.se/buff e.