Buffé 1
PAD THAI Pad thai – Thailands svar på pytt i pann
a Husmansthai Kulinarisk nationalism PAD THAI är för Thailand ungefär detsamma som vad pytt i panna är för Sverige. Rätten skapades för drygt 70 år sedan på order av den hårdföre premiärministern Phibun. Baktanken var att Thailand skulle orienteras bort från det kinesiska köket, mot inhemska råvaror och ökad nationalism. Lösningen blev pad thai. Enligt all samlad expertis serveras nationens bästa sådan av Thip Samai. Restaurangen använder sig av ett 60-årigt familjerecept. Testa gärna varianten superb pad thai med en bas av trådsmala risnudlar som fått sin varma morotskulör från räkspad och däreſt er slagits in i en tunn omelett. Det gyllene paketet har bland annat sällskap av röd chili, bladpersilja och Chanthaburiprovinsens saſt iga jätteräkor. Njut gärna måltiden i sällskap av Thip Samais färskpressade och sockriga apelsinjuice. Du hittar Thip Samai (öppet 18–24) på 313–315 Thanon Mahachai. Thailands nationalrätt nummer ett. FÖR 4 PERSONER 1 påse frysta räkor med skal (500 g) 1 paket risnudlar (250 g) ½ rödlök 1 msk ättiksprit (12 %) 4 msk fisksås 4 msk ostronsås 1 msk socker 1 ask färska böngroddar (ca 180 g) 4 ägg 2+1 msk finskuren gräslök 4 citronklyftor ½ dl hackade jordnötter strimlad salladslök till garnering rapsolja GÖR SÅ HÄR: 1. Tina och skala räkorna. Lägg nudlarna i lättsaltat kokande vatten. Lägg på lock och ta kastrullen från värmen. Låt stå 2 minuter. Häll av och spola i kallt vatten. Blanda nudlarna med 1 msk olja. 2. Skala och strimla rödlöken. 3. Fräs löken någon minut i 1 msk olja i en wok eller stor stekpanna. Tillsätt ättiksprit, fi sksås, ostronsås och socker. Tillsätt böngroddarna. Låt steka någon minut under omrörning. 4. Fös allt åt ena sidan i woken/ stekpannan. Tillsätt 1 msk olja och knäck i äggen på den tomma sidan av pannan. Rör om så att det blir en äggröra. Blanda ner avrunna nudlar, räkor och 2 msk av gräslöken. 5. Servera med citronklyftor och hackade jordnötter. Garnera med resten av gräslöken och salladslök. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos och mjölkprotein, men kontrollera innehållet i ostronsåsen. Gör äggfri: uteslut äggen. B U F F É 1 1 • 2013 11