Buffé 1
Jansson Lantterrin + chutney Lyckad foodswap! Sof
i a, Johanna, Amanda och Anna är gänget som lagar julmat ihop och byter med varandra. Vår stylist Anna Wendt (längst till höger) hjälpte till med uppläggningarna. JULMAT glögga & laga Bjud in till ett annorlunda adventsmys! Samla ett gäng vänner och laga julrätter ihop. Gör större satser och byt med varandra. Många av julbordets måsten är perfekta att förbereda. Win win i advent! Text Lina Wallentinson Recept Sofi a Nilsson Stylist Anna Wendt Foto Lisa Björner Foodswap – gör så här: D e känner varandra väl vid det här laget, pendlargänget som pluggar i Uppsala men bor i Stockholm. Tidiga mornar med tentaångest och snöiga eftermiddagar när tåget står stilla någonstans på den uppländska slätten har svetsat ihop tjejerna. Matintresset också så klart; alla går samma utbildning i kostvetenskap. När Sofi a Nilsson kläckte idén om en foodswap var de andra genast med. Food står för mat, swap för att byta, alltså att byta mat med varandra. Alla gillar julmat lagad från grunden, men december brukar vara en fullspäckad månad redan som det är. Varför inte göra ett annorlunda adventsmys och laga julmat ihop? Tjejerna valde ut varsin favorit på julbordet, bland sådant som passar att laga i förväg. Recepten fyrdubblades, och var och en handlade råvaror till sin rätt. Visst blev det lite krockar i köket när både Jansson och julkakan skulle in i ugnen samtidigt. Men med tänd brasa, varm glögg i kopparna och 450 köttbullar att spritsa och steka blev det ingen dödtid att tala om. Att knata hem och fylla frysen med basen till årets julbord gav en skön känsla – väl värd att vänta på. Bestäm en rätt per person. Multiplicera recepten med så många som ni är. Tre till fem personer är lagom för en foodswap. Det är enklast att var och en handlar råvaror till »sin« rätt. Formar, fryspåsar, lådor Visst kan man fylla maten i aluminiumformar, men smartare och miljövänligare är att var och en tar med formar själv. Kastruller & bunkar Tänk eſt er vad som ska lagas. Bäst är att låta var och en ta med »storutrustning« till sin rätt. Extra stora bunkar behövs när stora mängder ska blandas. Till rödkålen krävs en rejält stor kastrull. Se över maskinparken En stor köksmaskin, t ex Assistent eller Kitchen aid underlättar när en stor smet eller deg ska blandas. En matberedare passar när potatis ska skivas, ost ska rivas eller nötter ska hackas. B U F F É 1 1 • 2013 15 5 RECEPT julmat Rödkål Köttbullar Julkaka