Buffé 1
Smartare jul! Så planerar du julmaten i förväg. F
ler tips på ICA.se/buff e. Fyra gånger frestelse! JANSSONS FRESTELSE Hemligheten bakom en fulländad Jansson är att fräsa löken – länge och långsamt så att de söta smakerna hinner utvecklas. Skär potatis och lök i matberedare så går det undan. GER 4 FORMAR 4 kg potatis ca 700 g gul lök 12 dl vispgrädde 4 dl mjölk 6 askar ansjovisfiléer (à 125 g) + 1½ dl spad »Det tar ju en stund att skala all potatis. Men sedan går det fort, bara att strimla i matberedaren och varva i formar«, säger Johanna. 16 B U F F É 1 1 • 2013 150 g smör 1½ dl ströbröd smör VID SERVERING 1 dl mjölk/gratäng GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, halvera och skiva löken tunt i en matberedare. Fräs löken i omgångar i 3 msk smör i en stekpanna. 2. Skala potatisen och lägg allteftersom i en bunke med kallt vatten. Häll av och skär potatisen i grova strimlor i en matberedare. 3. Sätt ugnen på 200°C. 4. Blanda grädde, mjölk och ansjovis spad i en bunke. 5. Varva potatis, lök och ansjovisfi léer i 4 smorda ugnssäkra formar à 20 x 25 cm, börja och sluta med potatis. Fördela gräddblandningen över formarna. 6. Strö över ströbrödet. Fördela små smörklickar på toppen. 7. Grädda ca 1 timme i nedre delen av ugnen, tills potatisen är mjuk och gratängen fått fi n färg. Ta ut och låt svalna helt. Täck över, ställ i frysen. 8. Vid servering: Tina gratängen. Häll på 1 dl mjölk och värm i ugnen, 175°C, ca 45 minuter i ugnen. FÖR ALLA Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller uteslut det helt. Gör laktosfritt: ersätt grädde och smör med laktosfritt. Kontrollera ströbrödet. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot ris-, havre- eller sojabaserad gräddersättning. Använd mjölkfritt margarin och ströbröd. Gör äggfri: använd ströbröd fritt från ägg.