Buffé 1
Laga julmat nu! RÖDKÅL MED GLÖGG OCH LINGON Julkr
yddorna ger smak, men det ger också färskpressad apelsin, glögg och balsamvinäger. Rödkålen passar att frysa. När det är dags för julbord är det bara att tina, värma på och pimpa med lingon och apelsin. FÖR 4 x 10 PERSONER 3 kg rödkål 3 rödlökar 2 äpplen 2 dl vinglögg 2 dl färskpressad apelsinjuice (2–3 apelsiner) 1 dl balsamvinäger 3 kanelstänger 1 tsk hela kryddnejlikor 2 tsk malen kryddpeppar 1 dl honung smör salt TILL SERVERING frysta, tinade lingon apelsinfiléer GÖR SÅ HÄR: 1. Dela och skär bort rotstocken på rödkålen. Strimla kålen grovt i en matberedare. 2. Skala, halvera och skiva löken tunt i matberedaren. 3. Fräs löken mjuk i 2 msk smör i en stor kastrull. Ta upp löken och lägg åt sidan. Fräs rödkålen mjuk i 3 msk smör i kastrullen ca 10 minuter, rör då och då. 4. Skala, dela, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Tillsätt lök, äpple, vinglögg, apelsinjuice, balsam vinäger, kanelstänger, kryddnejlikor, kryddpeppar, honung och 2 msk salt. Låt småkoka under lock tills kålen är mjuk, 15–20 minuter. Låt svalna och frys in i frys påsar. 5. Vid servering: Tina kålen. Värm den i lite smör i en kastrull. Garnera kålen med frysta, tinade lingon och apelsinfi léer. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktos fri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. KÖTTBULLAR MED KRYDDPEPPAR Ansjovisspad och kryddpeppar ger rätta julstuket. Blanda smeten i köksmaskin eller kavla upp ärmarna, tvätta händerna noga och kör lite armstyrka. CA 450 SMÅ KÖTTBULLAR 4 kg blandfärs ca 500 g gul lök 4 dl ströbröd 4 dl vispgrädde 2 dl mjölk 8 ägg 4 tsk malen kryddpeppar 1¾ dl ansjovisspad smör till stekning salt, peppar Gör som på krogen Sätt ugnen på 200°C. Rulla för hand, eller spritsa ut köttbullar på smorda plåtar. Sätt in i ugnen i 5–15 minuter beroende på hur stora köttbullar du gjort. Frys in. Vid servering: Låt köttbullarna tina. Stek dem i smör i en stekpanna så de får fi n yta. 18 B U F F É 1 1 • 2013 GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och fi nhacka löken i en matberedare. Fräs löken mjuk i omgångar i 4 msk smör i en stor stekpanna utan att den tar färg. Låt svalna. 2. Blanda ströbröd, grädde och mjölk i en bunke. Låt svälla ca 10 minuter. 3. Blanda färsen med 2 msk salt och ägg. Rör ner ströbrödsblandning, kryddpeppar, ansjovisspad, 1 tsk peppar och lök. Blanda gärna i en köksmaskin, men kör inte för länge, då blir smeten trådig. 4. Forma till små köttbullar med blöta händer och lägg på en vattensköljd skärbräda eller bricka.Eller fyll en spritspåse med smeten och spritsa små bollar. 5. Stek köttbullarna i omgångar i smör i en stor stekpanna. Låt de stekta köttbullarna svalna och frys in. 6. Vid servering: Tina köttbullarna. Stek dem i smör i en stekpanna tills de fått fi n yta. FÖR ALLA Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller rent havre. Gör laktosfri: kontrollera ströbrödet. Ersätt grädde, mjölk och smör med laktosfritt. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt ströbröd och margarin. Byt grädde och mjölk mot ris-, havre- eller sojabaserad gräddersättning. Innehåller ägg.