Buffé 1
pigga pintxos 5 ROSTAD BAGUETTE Grunden till 4 av
pintxosen nedan. Sätt ugnen på 225°C. Lägg ut skivor av baguette på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 2 minuter på varje sida. Låt svalna innan fyllningen läggs på. Varva loss SPANSKT GRÖNT MED MANCHEGO Ostar, chark, grönt… Utgå från dina favoritsmaker och bygg egna pintxos. I glaset I Baskien dricker man oſt a ett spritsigt vitt vin, Txakoli, till pintxos. Det fi nns inte på Systembolaget. Loirevinet Château du Cléray, nr 2012, 64 kr och spanska Lagar de Cervera, nr 23044, 129 kr, påminner om stilen. Eller välj en torr cider, spanska Mayador, nr 1823, 52 kr, eller alkoholfria Stowford Press, nr 1989, 12,90 kr/33 cl. Grönsaksskivorna får gärna vara lite mindre än brödet. GER 8 STYCKEN Sätt ugnen på 200°C. Skala och skär ½ rödlök i tunna klyftor. Stek lök samt 8 skivor aubergine och 8 skivor zucchini i 2 msk olivolja i en stekpanna tills de blir mjuka. Krydda med salt och peppar. Häll av 1 burk grillad röd och gul paprika (290 g). Fördela grönsakerna på 8 rostade baguette skivor (se ovan). Lägg på 8 skivor manchego ost (ca 150 g). Ställ på en bakpappersklädd plåt. (Kan förberedas hit.) Gratinera mitt i ugnen tills osten har smält, ca 5 minuter. Stick in 1 tand petare i mitten på varje. Skagen på spanska HAVSSALLAD MED GRILLAD PAPRIKA Räkröra med spansk twist. GER 16 STYCKEN Hacka 200 g skalade räkor (spara 16 hela till garnering). Häll av 1 burk krabba (170 g), pressa ut vätskan ordentligt. Hacka 1 burk (228 g) avrunnen strimlad grillad paprika. Blanda räkor, krabba, paprika, 1½ dl majonnäs, 2 msk färskpressad citronjuice, ½ tsk salt, 2 krm ny malen svartpeppar och ev några droppar tabasco i en bunke. (Kan förberedas hit.) Fördela röran på 16 rostade baguetteskivor (se ovan). Garnera med hela räkor och klippt smörgåskrasse. Proff siga minglare Spansk snabbis COCA DE CHORIZO Kex + tapenade + chorizo. Pintxos för tids optimister. GER 8 STYCKEN Sätt ugnen på 200°C. Fördela 1 burk tapenade, t ex zucchini- och paprikatapenade (140 g) på 8 runda osötade kex. Fördela 8 skivor chorizo över. Lägg kexen på en bakpappersklädd plåt. (Kan förberedas hit.) Tillaga ca 3 minuter i ugnen. Sött & syrligt CHÈVRE MED LÖKMARMELAD & LINGON Favorit! Strykande åtgång i Buff éköket. GER 8 STYCKEN Skala, halvera och skiva 1 gul lök tunt. Fräs den i 1 msk olivolja i en stekpanna tills den är helt mjuk och fått en gyllenbrun färg. Strö över ½ tsk socker och fräs ytterligare ca 2 minuter. Tillsätt plockade blad från 1 kvist timjan, 1 krm salt, 1 krm svartpeppar och 1 msk sherryvinäger (eller vit balsam vinäger). Låt vinägern koka in i löken. (Kan förberedas hit.) Fördela 75 g getost av chèvre typ i skivor på 8 rostade baguetteskivor (se ovan). Toppa varje med lökmarmelad, ½ tsk rårörda lingon, 1 valnöt och ev lite hackad persilja. Ta en genväg OSTPINTXOS MED PAPRIKASÅS & PADRONE Hittar du inte de små gröna paprikorna så fräs bitar av grön paprika i stället. GER 8 STYCKEN Mixa 1 dl grillad strimlad paprika, ½ krm salt och ½ krm peppar slätt med stavmixer. Stek 8 pimientos de padrón i 2 msk olivolja i en stekpanna tills de mjuknar en aning och fått lite färg. Strö över ½ tsk fl ingsalt. Värm 8 små bitar färdig ostpaj enligt anvisning på förpackningen. Fördela 4 msk majonnäs på 8 rostade baguetteskivor (se ovan). Lägg på ostpaj och en klick paprikakräm. Avsluta med en pimiento de padrón. Småspanskt! Mer plock på ICA.se/buff e FÖR ALLA hittar du vid respektive recept på ICA.se. SMAK PÅ BASKIEN Den nordspanska regionen är inte bara känd för sina pintxos. I San Sebastian, en stad med ungefär samma invånarantal som Uppsala, fi nns förutom drösvis med pintxosbarer också exceptionellt många stjärnkrogar. Mest känd bland topprestaurangerna är Arzak med tre stjärnor i Guide Michelin. Juan Mari Arzak anses av många som pionjären för det som kom att bli det nya spanska köket, med experimentell gastronomi som blivit känd och fått eſt erföljare över hela världen. Bjud på baskiskt plock i advent! Sardellen! Spanska ordet boquerone betyder sardell. Den lilla sillfi sken fi nns främst i Medelhavet och i Atlanten, utmed Europas kust. Boqueria kallades den plats där man förr förädlade och sålde sardeller. I dag förknippas namnet boqueria med marknads- eller mötesplats. B U F F É 1 1 • 2013 27