Buffé 1
INNEHÅLL November: NR 11 • 2013 Experiment med bu
lle... – Ingen kvarg och inte smält smör! Hävdar matskribenten Anna K Sjögren, som intervjuat många proff sbagare om saken. – Men degen blir lite magrare med kesella, kontrar provkökschef Ellinor. Och bullen blir saftigare om man blötlägger russinen… Som total novis bakom bakbordet har jag inte mycket att tillföra. I stället ger jag ett utmanande uppdrag: Hitta bästa Bästa lussebullen blev... lussebullen. Ställ alla givna parametrar mot varandra. Sagt och gjort. Malin och Sofi a i provköket satte igång med några veckors intensivt lussebullsbakande. Första lärdomen blev att de traditionella recepten innehöll onödigt mycket mjöl. Sedan stod kampen mellan rumsvarmt och smält smör. Sedan var det jästiden... Så höll det på, till en vacker höstdag då det var dags för första jury sammankomsten. Åtta bullar låg där och såg ganska lika ut. Med lätt andäktig respekt klämdes, revs, synades, doftades och tuggades det. Det mumlades och skrevs, och bullarna rangordnades med poäng. Det bildades två läger. Därför fi ck de två favoriterna provas om. Och alla kände faktiskt igen sin favorit. Men vi nöjde oss inte med det. Nu bjöds en fyrtio man stor jury in. Svaret blev tydligt. Vill du baka Årets bästa lussebulle till advent, kolla in sidan 22. Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se 28 31 32 39 Psst, på tal om ... KLÖTZKE LEDER VÄRLDSLAG Svensk kock hjälper arabisk shejk att förnya tysk tradition... Kocklegenden Gert Klötzke är inte bara ordförande för världens domarkår i professionell matlagning (WACS), han har nu fått det hedervärda uppdraget att sätta ihop och leda ett unikt världslag i tävlingsmat. I dagarna ska Gert trimma samman kockar från olika världsdelar för att för första gången någonsin laga upp en ätbar tävlingsbuffé. Den ska presenteras vid pågående tävling i Dubai. – Med världslagets uppvisning ska vi visa domarna hur vi vill att det ska se ut – och smaka, säger en påtagligt nöjd lagledare. Det s k kalla bordet har, enligt tysk tradition, bestått av små konstnärligt utformade matbitar som täckts med gelé. Och som man bara tittat på och sedan slängt! Inte så tidsenligt. – Modernt, förklarar Gert det nya upplägget med. Han tänker satsa på nordiskt med asiatisk touch. Om övriga laget från Sydamerika, USA och Asien är med på det återstår att se. Oavsett så är en lång tradition i gungning... Skanna QR-koden med ICAs app ICA Handla för att få månadens Buff érecept i mobilen. 22 25 15 4 Food walk i Bangkok Avokadosallad med kungsräkor. Chilidressade skaldjur med aubergine. Pad thai. Het krabbcurry med nudlar. Laga & dela på julmaten Janssons frestelse. Lantterrin med portvin och pistasch. Hemkokt chutney på tranbär. Rödkål med glögg och lingon. Köttbullar med kryddpeppar. Julkaka med nötter, frukt och choklad. Bästa saff ransbullen Provbakad och smaktestad i Buff éköket. Mingelvänliga pintxos! Spanskt grönt med manchego. Havssallad med grillad paprika. Coca de chorizo. Chèvre med lökmarmelad och lingon. Ostpintxos med paprikasås och padrones. Mötet: Anna De Geer »Vi ger barnen en barndom de vill minnas«, säger Childhoods generalsekreterare Anna De Geer. Linas curry Äpplig senap. Saff ransskorpor. Roséglögg. Mingelpepparkakor. Sesamfluff . Jordnötskrisp. Smarta genvägar Snabb fi skgratäng med ajvar och parmesankrisp. Pulled chicken. Lat lasagne med svamp och grönt. Tävla & Vinn Laga fryst cheesecake med apelsin och pepparkaka. På sidan kan du också tävla och vinna matcheckar på 300 kronor. DELA PÅ EN God Advent – SAMLA VÄNNERNA OCH LAGA TILL JULEN Skådematens dagar är räknade! ll I a a fall om Gert Klötzke f r omå s han vill. Nu ska man äta buff én. Dubai är först ut. Läs mer om mattävlingen i Dubai på ICA.se/buff e. 27 recept SIDAN 15 Hett Tävla om 50 matcheckar sidan 39