Buffé 1
ÄPPLIG SENAP Läsartips »Jag brukar göra äppelsena
p i början av december. Den behöver några veckor på sig för att smakerna ska hinna mogna«, säger Maria Persson i Ängelholm. Blanda 2½ dl äppelmust, 2 påsar gula senapsfrön (à 26 g) och 2 påsar bruna senapsfrön (à 26 g) i en kastrull. Låt sjuda 2 minuter. Blanda i 1 dl honung, 1 tsk salt, 4 msk äppelcidervinäger och ½–1 dl rapsolja. Mixa till en slät konsistens. Häll på burkar. Nyttigt JULPUSSAR & PEPPARKAKOR Snabbaste glöggmyset fixar du med rostad mjuk pepparkaka med ädelost och fikon. Eller gör enklaste – och godaste – godiset: julpussar på jordnötssmör, kokos och cornflakes. → Mejla smarta tips till mig. Om ditt tips publiceras får du fi na boken »Fixa julen« (Ica bokförlag). Redaktör lina.wallentinson@otw.se Prima pulver! »Vaniljpulver«, som består av mald vaniljstång, ger en fi n ren smak. Leta i bakhyllan. I recept kan man byta ut vaniljsocker mot cirka en fjärdedel vaniljpulver. PS. Vaniljsås kan bli lite grå i färgen om man tar mycket av vaniljpulvret. Satsa på hel stång i stället. ROSÉGLÖGG Häll 75 cl torrt rosévin, 1 ½ dl socker, juicen av 1 apelsin och 1 citron, 4 cm färsk ingefära i bitar, 5 kryddnejlikor och 2 tsk kardemummafrön i en kastrull. Hetta upp, koka inte. Låt svalna och låt sedan dra över natten. Sila. Drick varm eller kall, pimpa med citron och apelsin. ROSTA PEPPARKAKAN! Rosta skivad mjuk pepparkaka. Lägg på ädelost och färskt fi kon. Ringla över honung. Eller toppa med brie eller taleggio och aprikosmarmelad och pistaschhack. Klart för glöggmys! SESAMFLUFF Godiset heter honey comb på engelska, eſt ersom det ser ut lite som bivax. Det är småtrixigt att få till den rätta luſt iga karamellen. Passa noga och häll ut sockermassan snabbt när du tillsatt bikarbonat. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform (20x30 cm). Blanda 4 dl socker, 1 dl ljus sirap och 1 dl vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka tills färgen är gyllene, ca 3 minuter. Dra från värmen. När smeten precis slutat bubbla, vispa snabbt ner 1 tsk bikarbonat. Häll genast ut på bakplåtspapperet. Strö över ½ dl sesamfrön. Låt svalna och bryt i bitar. SAFFRANSSKORPOR Ge bort saff ransskorporna med tranbär och vit choklad fort, annars äter man garanterat upp dem själv, hälsar receptmakare Ellinor Jidenius. Recept på ICA.se/buff e. Gör en sprits av smörpapper och »skriv« med smält choklad. Bakom nyöppnade Lilla Ego i Stockholm står inte mindre än två Årets kockar, Daniel Räms och Tom Sjöstedt. Varför Lilla Ego? Det fi nns många betydelser, varje betraktare får tolka det själv. Sedan ligger det jävligt bra i munnen och passar en kvarterskrog. Varför öppnar ni krog? Det har alltid varit en dröm, och Stjärnkockar med nytt ego plötsligt ville det sig bara. Själva skulle vi inte ha klarat det, varken familje- eller pengamässigt. Tillsammans är vi starka! Vad blir det för mat? Biff med bea … blir det inte! Rätterna styrs av grönsaker, och så ska det vara mycket mat på tallriken. Inget rent nordiskt fokus, sådana krogar fi nns redan. Vill vi ha avokado och chili så har vi det! »Våga strunta i traditionen. Skapa din egen tradition i stället, en som är anpassad till livet på 2010-talet.« Jan Gradvall i boken »Fixa julen«. FOTO CHRISTINA SUNDIEN Låt senapen mogna 2 veckor innan du smakar av anilj JORDNÖTIGA JULPUSSAR Gör som Buff és praktikant Sofi a Nilsson – ge bort en cornflakesfrasig jordnötspuss i jul. Värm 1 dl sirap och 1 dl socker i en kastrull tills det smälter ihop. Rör ner 1 dl kokosflingor, 1 burk jordnötssmör (225 g), ½ tsk vaniljpulver och till sist 1 liter cornflakes. Bred ut smeten i en form (20 x 30 cm). Låt svalna i kyl. Bred 200 g smält mjölkchoklad över. Skär när den kallnat. Norpa en skorpa! Ge bort! Adventsmys!