Buffé 1
3 Lättlagade vardagsrätter Tips Tillaga färska bö
nor eller broccolibuketter i mikron. Lägg i en täckt skål med en matsked vatten och kör i cirka tre minuter. Grönsakerna blir fi nt ångkokta och du slipper ha trångt på spisen. Droppa över lite god olivolja och strö på flingsalt. ALLT I ETT GENVÄG Vi vet hur det är. Man kommer hem sent, ett barn ska på fotboll, ett annat på dans, du själv vill träna och hunden ylar om promenad. Mitt i röran ska något slags middag lagas i ett nafs… Men lugn, ta smarta genvägar och fixa vardagsfavoriterna på ett kick. Av Liselotte Forslin Foto Lennart Weibull Liselotte hittar smarta genvägar. SNABB FISKGRATÄNG MED AJVAR OCH PARMESANKRISP Hemligheten? De frysta fi sktärningarna blir snabbare klara än hela block. Väldigt enkel tillagning, sedan sköter ugnen resten. FÖR 4 PERSONER 2 påsar frysta fisktärningar av lax och torsk (à 300 g) 3 dl crème fraiche 2 dl mild ajvar relish 3 skivor vitt bröd 2 dl finriven parmesan 2 dl hackad persilja smör salt, nymalen svartpeppar färska kokta gröna bönor eller broccoli ev ris eller potatis 32 B U F F É 1 1 • 2013 GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Lägg fi sktärningarna i en smord ugnsform. Strö över 1 tsk salt. 3. Rör ihop crème fraiche, ajvar relish, 1 krm salt och 1 krm peppar. 4. Fördela blandningen över fi sken. 5. Kantskär brödet och smula det smått. Blanda med parmesan och hackad persilja. 6. Strö smulet över fi sken och gratinera mitt i ugnen ca 30 minuter, tills fi sken är klar. Täck ev mot slutet så att ytan inte bränns. 7. Servera med grönsaker och ev ris eller potatis. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktos- respektive mjölkproteinfri: Byt crème fraiche och matfett mot laktos- respektive mjölkprotein fria alternativ. Kontrollera brödet. Välj mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: kontrollera brödet. Känsliga ägg allergiker bör välja parmesanost utan konserveringsämnet E1105 lysozym, eller svensk hårdost.