Buffé 1
LAT LASAGNE MED SVAMP OCH GRÖNT Färskost och färs
ka pastaplattor är en smart genväg till snabbare lasagne. Fräs, varva och skjuts in i ugnen! Passa på att fi xa en sallad – eller ställ fram en skål med tomater och ta en tupplur i soff an i stället. FÖR 4 PERSONER 300 g färsk svamp, t ex champinjoner 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 200 g grönt (t ex strimlad mangold, gröneller svartkål eller hel bladspenat) 2 askar cream cheese (à 200 g) 4 dl mjölk 1 dl riven lagrad ost 1 paket färska lasagneplattor (200 g) olivolja salt, nymalen svartpeppar blandad grönsallad eller körsbärstomater till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. Skär svampen i bitar eller skivor. Skala och fi nhacka lök och vitlök. 2. Fräs svampen i 1 msk olja i en stekpanna tills den fått lite färg. Lägg i lök och vitlök och låt allt fräsa ihop ytterligare ett par minuter. Ställ åt sidan. 3. Hetta upp 1 msk olja i en stor kastrull.Fräs det gröna tills det sjunker ihop något. Rör i cream cheese, mjölk och riven ost. Blanda väl. Vänd ner svamp fräset. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. 4. Smörj en ugnsform, ca 20 x 25 cm. Täck bottnen med lite av stuvningen. 5. Varva lasagneplattorna med stuvningen. Avsluta med stuvningen. 6. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Servera med en sallad eller körsbärstomater. FÖR ALLA Gör glutenfri: använd glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: välj laktosfri färskost och mjölk. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfria alternativ av produkterna färskost, mjölk, och hårdost. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsämnet E1105 lysozym, eller svensk hårdost. Använd äggfri pasta. Fixa vardagsracet med kokta ägg, piff ad pudding & rostad pasta. Vrålhungriga tonåringar Dessutom nyss hemkomna från träningen? Ingen bra kombo. Se till att alltid ha kokta ägg i kylen, och en riktigt bra majonnäs, t ex amerikansk. Hacka ägg, häll av en liten burk tonfi sk. Rör samman med ett par matskedar majonnäs och någon sked kapris eller oliver. Lägg mellan rostade bröd med sallad och skivade tomater. Rostad pasta En trött kålrot och några ledsna morötter i kylen? Rosta rotfrukter och klyſt ad lök i ugnen med olivolja. Blanda med kokt pasta, typ penne, smulad fetaost och oliver. Häll över lite olivolja och chiliflakes. Var generös med flingsalt och nymalen svartpeppar. Potatisextra Koka ett gäng extra potatisar när du väl håller på. Då har du alltid en bra bas att tärna ner i en pytt, en potatissallad eller en omelett. Sauerkraut light Köp ett par schysta korvar, gärna av lamm. Stek korvarna och värm en förpackning färdig surkål. Bjud god senap, inlagda gurkor och gott bröd till. Middag på två röda! Uppgradera blodpuddingen Blodpudding är inte bara barnmat. Stek klyſt ade äpplen och lök med ett paket tärnat bacon till. Garanterade vuxenpoäng! B U F F É 1 1 • 2013 35 Det är lätt variera det Tips gröna i lasagnen. Svart- och grönkål ger fi nt tugg, men kålen behöver lite längre tid i stekpannan än till exempel spenat och mangold.