Buffé 1
NÄST SIST ICA Kort: 033-47 47 90 ICA kundkontakt:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Tel redaktionen/växeln: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buff e@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se Receptansvarig: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Art director: Nina Olsson Formgivare: Lars Eriksson Webbredaktör: Camilla Thörnqvist camilla.thornqvist@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anders Milbers, Christina Karlsson, Pernilla Almgren Produktion: OTW Communication, (miljöcertifi erat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets På ICA.se/buff e hittar du information om rekvisita och matlagningsfi lmer som visar de enklaste handgreppen. Där presenteras också vinnarna i Buff és tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buff é utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICAs Kort. Mer info på ICA.se. Stjärnklart CHEESECAKE MED APELSIN & PEPPARKAKA FÖR 8–10 PERSONER Vispa 4 dl vispgrädde. Dela 4 ägg i gulor och vitor. Vispa gulorna med 2 dl socker ljust och fl uffi gt. Vispa ner 400 g färskost av philadelphiatyp och fi nrivet skal av 1 apelsin i ägg vispet. Vispa äggvitorna hårt. Vänd försiktigt ner först grädden och därefter äggvitorna i blandningen. Klä insidan av en form (ca 1½ liter) med plastfolie. Häll smeten i formen. Mixa 150 g pepparkakor. Fördela smulet (spara lite) över formen. Ställ i frysen Vinn 300 kr i matcheckar! 1. Godaste lussebullen görs på? A. Brynt smör B. Rumsvarmt smör C. Smält smör 2. Tom och Daniels restaurang heter A. Lilla Ego B. Lilla Edet C. Lilla Ägget Nästa nummer kommer 12 december Buff é fi rar 200! Vi gör det enkelt till jul: fem plocktallrikar i stället för det traditionella julbordet. Och så fi rar vi nyår och Buff és tvåhundrade nummer sedan starten med bubbel, skaldjur, tryff elfrossa och lyxiga desserter. Rostad rotselleri till jul. Tryff el & dekadens… minst 4 timmar. Ta ut ca 15 minuter före servering. Stjälp upp formen på ett fat och dra bort plastfolien. Garnera med pepparkakssmul och fi nrivet apelsinskal. ALLTID I BUFFÉ – 50 VINNARE Gör så här: Skriv ner rätt svar på ett vykort och skicka till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm, eller mejla till tavling.buff e@otw.se eller gå in på ICA.se/buff e – senast den 30 november vill vi ha ditt svar. Vinnarna presenteras på ICA.se/buff e från den 12 december. 3. Boquerone är en? A. Sillfi sk B. Torskfi sk C. Laxfi sk 4. I pad thai ingår nudlar av? A. Ägg B. Ris C. Vete 5. Pintxos kommer från? A. Galicien B. Katalonien C. Baskien Med en julig dessert färdig i frysen är du kalasklar på ett kick. Bara att stjälpa upp och strössla med pepparkakskross. Recept Sofi a Nilsson Foto Christina Sundien till sist... Många har hört av sig... Men vad tycker du om nya Buffé? Överraskande meny! B U F F É 1 • 2013 Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. 39 Väga eller mäta mjölet, rumsvarmt smör eller smält, kvarg eller inte? Blir det egentligen någon skillnad? Efter många dagars bakning och blindprovningar i Bufféköket är svaret ja. Det spelar roll. Här är bästa lussebullen! Text Anna K Sjögren Provbakning Sofi a Nilsson Foto Christina Sundien BÄSTA lussebullen L ussebullar ska vara mjuka och luftiga och sprida en mild doft av saff ran. Det är förstås hur enkelt som helst att baka sådana bullar – bara man vet hur man gör. En del säger att det ska vara kvarg i degen, i andra recept står det att man först ska röra ut saff ranet i lite sprit för att det ska smaka ännu mer. Från proff sbagarna kommer rådet att aldrig någonsin smälta smöret som ska vara i en bulldeg, oavsett om det är saff ran i den eller inte. I stället ska det vara rumsvarmt. Trots alla goda råd händer det att bullarna blir kompakta och torra i stället för luftiga och goda. Vi samlade ihop alla frågor, recept och tips och kavlade upp ärmarna. Efter ett tjugotal lussebak och fl era blinda smaktester i Buff és provkök kan vi nu presentera receptet på den bästa lussebullen – en saftig, gul och luftig bulle med en tydlig doft och smak av saff ran. Dessutom lättbakad. Bakning är något av det mest spännande som kan hända i ett kök, tycker frilansande matskribenten Anna K Sjögren. Smör »Efter ett tjugotal lussebak och flera blinda smaktester i Buffés provkök kan vi nu presentera receptet på den bästa lusse bullen. « 22 B U F F É 1 1 • 2 0 1 3 I degen till vinnarbullen är det rumsvarmt smör i stället för smält. Mjölken är också rumsvarm. Alla som tror att man måste värma degspadet till fingervärme (37˚C) och är oroliga för att det blivit för varmt eller för kallt kan sluta med det nu. Det är ett onödigt stressmoment och även riskabelt, eftersom jästen dör om vätskan skulle vara för varm. Med död jäst blir det kompakta bullar. Med rumsvarm mjölk och smör i stället för fingervarmt behöver degen jäsa en timme i bunken i stället för 30 minuter som det står i många recept. Jästiden på plåten ska vara tillräckligt lång för att bullarna ska ha blivit större och kännas lösa när man trycker på dem lite lätt (det ska kännas ungefär som att trycka lite på fettet som sitter på magen). Saff ran Det blir mer saffranssmak och vackrare gul färg på bullarna när man rör ut saffranet i en matsked sprit, till exempel rom eller vodka, innan man blandar den i degen. Den effekten har att göra med alkoholens förmåga att lyfta fram vissa smaker. Från provköket!