Buffé 1
3 2 Grand Palace CHAROENKRUNG 1 Chinatown 7 8 Flo
den Chao Phraya 6 Hua Lamphong 1. TOR SANG TONG 2. AROY 3. LONG LOUI 4. THE ORIENTAL 5. HARMONIQUE 6. SWANG 7. THANON YAOWARAT 8. LIW ROAST DUCK 9. TONGUE FUN 9 Matsafari genom Thailands huvudstad 5 Hotel Oriental 4 UTGÅNGSPUNKT: Bangkoks kungliga palats, Grand Palace. ÅKA: Båtresan Tha Chang–Oriental Pier tar 10–15 minuter och kostar drygt tre kronor. BÄSTA TIDPUNKT: Mat-Bangkok vaknar sent och når klimax vid skymningen, som kommer med svalka och öppna gatukök. PROMENADTID: 3–4 timmar. V i börjar vår matpromenad vid det kungliga palatset: Lämna Wat Phra Kaeos gyllene tempelspiror bakom dig och promenera gatan Thanon Thawang i riktning mot fl oden Chao Phrayas vatten och du når strax gatan Thanon Maharat. Mittemot klosterkomplexet Wat Po väntar fl odnära lagerlokaler men också läskande svalka i form av thailändskt iste, cha yen. före tevens tid var tehusen en given samlingsplats där folk träff ades, pratade och umgicks. I dag föredrar de yngre Starbucks, konstaterar Somchai Techasurakhun, som tillsammans med hustrun Nuntaporn driver kvartershaket TOR SANG TONG [1]. Tehusets miljö doftar 1950-tal; cigaretter säljs styckvis, radion spelar jazzklassiker och stamkunder, som kallar ägarparet för mamma och pappa, kikar in 3–4 gånger per dag för isklirrande cha yen tillagat på samma sätt som familjen gjort de senaste 80 åren. Kondenserad mjölk blandas i te från Sri Lanka. Allt silas vid upprepade tillfällen genom en håv för att få rätt konsistens. Drycken serveras slutligen i repiga sejdlar med sugrör, socker och hackad is. hungrig? Fortsätt Thanon Maharat norrut till Thammasat-universitetet. Studenter ställer tre krav på mat: Det ska vara gott, snabbt och billigt. Samtliga önskemål infrias på trottoaren framför kakbutiken AROY [2]. Här står Supattra Mongkonke och säljer bland annat friterade kycklingvingar, nudelsoppa och krispiga kokospannkakor, khanom buang. åtskilliga studenter och lärare väljer utsikt över Chao Phraya-fl oden till lunch. Från universitetet promenerar du gatan Thanon Phra Chan mot ett labyrintliknande marknadsgytter med fl era serveringar. Skojigast är folkliga LONG LOUI [3], morbror Loui, som upp6 B U F F É 1 1 • 2013 märksammats av japansk teve för sina frasiga kattfi skkroketter, yam pla buk foo, i sällskap av jordnötter och pikant sås på grön mango, lök, chili och citron. Ägarfamiljen Chaishutchawan är också särskilt stolt över husets vårrullar, som alls inte är avlånga utan friterade trekanter fyllda med färs på räkor och skinka som doppas i söt sås på kinesiska plommon. chao phraya-floden fungerar utmärkt som transportlänk. Några minuters promenad söderut väntar båtpiren Tha Chang. För några kronor för dig expressbåtarna längs Bangkoks brunmurriga vattenvärld, förbi gryningstemplet Wat Arun, skyskrapor och enkla stylthus. Kliv av vid Oriental Pier. Du står nu nedanför klassiska THE ORIENTAL [4], som faktiskt förenar Joseph Conrad och Graham Greene med David Beckham och Mick Jagger. Samtliga har gästat hotellet, som öppnade 1876. Då anlände besökarna i tropikhatt, och vilda elefanter strövade i den thailändska huvudstadens utkanter. Då som nu gäller fl ärd och god mat. Lord Jims dukar upp en trevlig lunchbuff é med utsikt över fl oden, men vi väljer eleganta Authors Lounge, som bjuder på klassiskt afternoon tea till trubadur och kolonialt möblemang. Visst känns det som om Agatha Christies Miss Marple ska träda fram till ditt bord och säga »and the murderer is…«. några kvarters promenad norrut, bland låga kineshus och trassliga telefonledningar, väntar HARMONIQUE [5]. Restaurangmiljön med hemlighetsfulla porslinsbuddhor och ett banyanträd (fi kusträd) som slagit rot på gårdsplanen tycks som hämtat från någon romantisk fi lm och lockar till sig många turister. Eller som de kallas här, »faranger«. Önskemål om not so spicy blir bönhört genom exempelvis tropiska vårrullar i apelsinsås. Vågar du skruva upp chiliskalan en smula testar du nam prick pla too, som är en thailändsk variant på sardiner i sällskap av ettrig räkpaste, medan larb mo på köttfärs, mynta, koriander och chili bränner lika svidande hett men också bär på frisk syrlighet. på kvällen känns Bangkoks förvandling lika markant som den i Dr Jekyll och Mr Hyde. Smogen försvinner i mörkret, neonen och upplysta skyltfönster tar över innerstans betonggrå fasader. Plötsligt är mångmiljonstaden riktigt vacker. Särskilt i Chinatown. Det är dit vi är på väg. Men först en liten avstickare. promenera långsträckta Thanon Charoen Krung några kvarter norrut. Då du skymtar Royal Orchid Sheratons väldiga hotellskrapa vid River City viker du av inåt land. Gatan heter Thanon Maha Phrutharam, följer kanalen Khlong Krung Kasem och leder fram till Bangkoks myllrande järnvägs station Hua Lam Phong. Sikta härifrån på starkt trafi kerade Thanon Rama IV. Belöningen som hägrar heter SWANG [6] och ligger några hundra meter öster om järnvägsstationen, bortom Bangkok Centre Hotel och ett nattöppet tryckeri. I det legendariska nudelhaket serverar Ngaojuei Sae-Shuri och dottern Duangporn Satinpanyakul Bangkoks erkänt bästa ba mee giew poo, äggnudelsoppa på saftig krabba, honungssöt skinka, gräslök, vitlök och knapriga fl äskbitar. Receptet är 50 år gammalt och ungefär lika hemligt som Coca-Cola. Därför står 82-åriga Ngaojuei själv ofta vid spisen och lagar husets paradrätt, som till och med lockat hit matjournalister från Japan, Korea och Hongkong. BAMRUNGMUANG BANGKO K ITSARAPHAP CHAKRAWAT KRUNGTHONBURI PRACHATHIPOK CHAROENKRUNG MAHARAT