Nöjesnytt_Kalmar 1
FAKTA NAMN: ANITA CEDERGREN ÅLDER: 26 BOR: STOCKH
OLM, SOLNA INTRESSEN: MAT OCH JAKT. JAG SPELAR TRUMPET MUSIK: HÅKAN HELLSTRÖM FAVORITMAT: VILT FAVORITDRYCK: MJÖLK ANITA ARBETAR FÖR BÄTTRE KARMA En tredjedel av mat som produceras runt om i världen slängs. Samtidigt lider moder-jord av vår överkonsumtion och många svälter. På Karma, en app som utvecklats för att minska matsvinnet, hittar vi Kalmar-tjejen och entreprenörer Anita Cedergren, 26 år i rollen som head of sales. Inom fem år tror hon att Karma är globalt. BERÄTTA OM DIG SJÄLV! – Jag är väldigt glad och entusiastisk. Jag älskar att sprida glädje och är energisk. Jag är uppvuxen på Christinelunds gård söder om Kalmar. Därifrån tror jag min entreprenörsanda kommer. Det är hemifrån jag har fått mitt driv. Jag gick entreprenörsprogrammet på gymnasiet. Där hade jag mycket kontakt med Drivhuset, som arbetar med studenter och deras företagande. Redan då insåg jag hur roligt det var med egna utmaningar. Efter det började jag arbeta på Alarmstreet kommunikation där jag fick mitt första stora egna projekt, Kalmar Fashion Week. Det var lärorikt och tufft. Den erfarenheten är jag väldigt tacksam över. Otroligt att jag som 19-20 åring fick så stort ansvar. Efter det började jag plugga Enterprising & Business Development på Linnéuniversitetet. Efter det var jag självklart tvungen att testa min förmåga. Min tanke är alltid; vad är nästa steg, vad ska jag göra nu? Då flyttade jag till Stockholm, eftersom fick jag ett tips om just Karma, där jag arbetar idag. 10 | nöjesnytt BERÄTTA OM KARMA! – Karmas mål är att ta bort matsvinnet genom en plattform, en app som kopplar ihop restauranger, bagerier och livsmedelsbutiker med privatpersoner för att man ska få reda på när det finns någon mat över som väntar på att räddas. Varje dag arbetar vi med att fler restauranger och företag ska ansluta sig. Nu är jag Head of sales i Karma-organisationen. HUR KÄNNER DU FÖR DEN HÄR IDÉN? – Alltså, jag älskar Karma. Vi hanterar ett superstort problem som finns överallt. 1/3 av all mat som produceras slängs, hemma men naturligtvis även inom företag. Befolkningen växer på jorden. Vi producerar idag mat för nio miljarder människor och vi är sju. Det är resursslöseri så det skriker om det VAD TROR DU DET BLIR AV DET HÄR I FÖRLÄNGNINGEN? – Karma kommer att bli en global lösning. Food-tech blir större hela tiden. Vi på Karma har supervassa utvecklare, så jag är säker på att vi bara är i början. Det här kommer att ta världen med storm. SLÄNGER DU MYCKET MAT SJÄLV? – Nej. Tack vare min småländska uppväxt och mitt intresse för mat så är jag duktig på att äta rester. VILKET ÄR DITT BÄSTA ”SPARA MAT TIPS” – Planera. Köp en råvara och planera två, tre rätter med den. Frys mycket. Allt går att frysa. Spara även om det bara är lite kvar i en burk. Snålhet är fint! VAD GÖR DU OM FEM ÅR? – Jag arbetar fortfarande här. Men då på en global marknad. Då har jag också varit med om en expansion globalt. TEXT: ULRIKA MELIN WAHLIN