Nöjesnytt Jönköping 1
sam bangens ÅRETS A6-MEDARBETARE 2015 Sam Bångens
är ung, bara 20 år. Men han har redan hunnit bli en så välkänd profil på A6 Center att han nu blivit utsedd till Årets A6-medarbetare. För alla gillar godis – och gillar man godis träffar man förr eller senare Sam. D et är klart att jag blev glatt överraskad när jag fick reda på den fina utnämningen, säger han glatt. – Jag menar, jag är ju så ung och har bara varit butikschef här i ett och ett halvt år. Men, det är klart, hit till butiken kommer ju alla och eftersom jag inte försöker dölja att jag älskar mitt jobb så kanske det märks. Att alla förr eller senare kommer till godisaffären är ingen underdrift. Åtminstone inte i Sverige. För godis är gott, och därför äter vi mycket godis – med 18 kilo sötsaker per person och år ligger vi högt upp i världsstatistiken. Faktum är att vi äter mest lösgodis av alla i hela världen. – Lösgodis är en typisk svensk företeelse, det är inte i många andra länder man plockar ihop sin påse själv, förklarar Sam när han visar Nöjesnytt runt bland alla godsaker i butiken. Vet man att det säljs över 100 miljoner påsar lösgodis om året i vårt land är det inte förvånande att IKEA runt om i världen med framgång har börjat införa det ”svenska” lösgodiset i sina varuhus. – Godisbranschen är spännande, det händer alltid saker så det gäller att hänga med. Det är det som är så kul med det här jobbet. Trenden här i Sverige just nu är USA. Snygga förpackningar med typiskt amerikanskt godis i läckra färger som framför allt barnen trånar efter. – Den trenden sprider sig över hela världen, så det kan ibland vara svårt att få tag i just de märkena som barnen frågar efter. Men hittills har vi lyckats möta efterfrågan. Lösgodiset står sig fotfarande starkt i konkurrensen och vi får faktiskt mer i påsarna nu än för 20-30 år sedan. Bara det är ju gott nog. Att livet skulle handla om försäljning i någon form stod klart tidigt för Sam under uppväxten. – Jag har alltid varit fascinerad av att göra affärer – att möta människor och göra en deal så att båda blir nöjda. Däremot var inte valet av bransch självklart, även om han, precis som alla vi andra, är förtjust i godis: – Jag började arbeta extra här i butiken när jag gick på gymnasiet och tyckte det var kul, så när jag fick frågan om att ta över som butikschef tvekade jag inte. Även om det är tufft arbete, långa arbetsdagar och ett krävande engagemang som tar tid från ”det vanliga livet”: – Jag har fått ge upp fotbollen och handbollen som jag körde hårt med förr. Men jag tränar fortfarande regelbundet på TEXT: STAFFAN HAGBERG FOTO: ANNA HÅLLAMS Och det är väl dessa goda egenskaper som förklarar varför blev vald till årets A6-medarbetare. ■ ”TYDLIGHET, RAKARÖR OCH EN STORDOS HUMORÄR VIKTIGT ATT HA MED SIG NÄR MAN MÖTER SINA KUNDER.” gymmet och hinner fortfarande träffa alla kompisar så jag ser inte det som någon uppoffring. Inte när det är så kul att gå till jobbet varje dag. För att ha skoj på jobbet är viktigt tycker han: – Tydlighet, raka rör och en stor dos humor är viktigt att ha med sig när man möter sina kunder. 24 | nöjesnytt