JAGUAR KOCKEN 6 personer | Tillagningstid cirka 3
0 minuter 6 personer | Tillagningstid cirka 2 timmar INGREDIENSER: 600 g 2 st 6 skivor 3 dl 60 g 1 st 0,5 dl 1 dl 1,5 dl kantareller bananschalottenlökar av till exempel surdegsbaguette grädde löjrom rödlök ättika (12%) socker vatten smör smörgåskrasse (till garnering) salt och peppar GÖR SÅ HÄR: Skala rödlöken och dela den i två halvor, skär sedan i skivor. Koka upp ättikan, sockret och vattnet under omrörning i en kastrull så att sockret löser sig, lägg ner lökskivorna. Kyl ner och låt den gärna stå ett dygn i kylen för att smakerna ska sätta sig. Skala och finhacka schalottenlökarna, börja steka svampen i smör på medeltemperatur. När vätskan från svampen dunstat, tillsätt lite mer smör och den finhackade löken. Stek tills svampen och löken fått lite färg, smaka av med salta och peppar. Tillsätt grädden och låt detta koka ihop till en krämig konsistens. Stek brödskivorna i smör. Lyft ur rödlöken från pickleslagen, och låt rinna av. Lägg upp brödskivorna på tallrikar och fördela ut kantarellerna. Garnera med picklad lök, löjrom och smörgåskrasse. INGREDIENSER: 15-17 st 1,1 kg 360 g 150 g 4 dl mandelpotatisar (ca 1,1 -1,2kg) hjortytterfilé (eller valfritt annat viltkött) rotfrukter (morot, palsternacka) smör mjölk honung, smör (till stekning) matolja, salt och peppar GÖR SÅ HÄR: Sauer Kockkniv Den nya serien av köksknivar! Pris från 1295:Tänk på att först rosta rotfrukterna för att sedan sänka ugnstemperaturen för att tillaga köttet om du bara har tillgång till en ugn. Du värmer sedan på rotfrukterna innan serveringen. Köttet bör alltid vila i ca 10 min efter tillagning för att få bästa resultat. Då kommer köttet inte släppa vätska vid tranchering (skära i skivor). Skala rotfrukterna och dela dem på längden i mindre bitar. Vänd i matolja och tillsätt salt och peppar, ringla lite honung över. Rosta i ugnen på ca 225 grader i ca 20 min. Skala potatisen och koka den sedan i ca 20 min tills den är klar. Putsa köttet och stek hela stycket i smör runt om, salta och peppra. Sänk ugnen till 100 grader och tillaga köttet till 51 – 52 grader i innertemperatur, vila sedan köttet i folie ca 10 min, då blir köttet medium stekt ca 56 – 57 grader. Smält 150 gram smör med mjölken och låt detta bli varmt (ej koka). Häll av vattnet från potatisen. Använd elvisp så potatisen mosas sönder, späd med den varma mjölkvätskan tills det blir en krämig och fluffig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Värm på rotfrukterna samt tranchera(skär) köttet i skivor. Lägg upp och servera huvudrätten på ett elegant sätt! Potatispuré i botten, rotfrukterna och köttet ovanpå, därefter blåbärssåsen över köttet och runt tallriken. Kantarelltoast med löjrom och picklad lök med mandelpotatispuré, honungsrostade rotfrukter Helstekt hjortfilé samt blåbärssås