Sommarguiden Östergötland 1
SÄRTSHÖGA VINGÅRD Det bubblar på slätten - Särtsh
öga vill göra världens bästa Solarisvin Foto: Niclas Albinsson Expert från Champagne Niclas och Anna har valt att fokusera helt på mousserande vin, dels för att de älskar bubbel och dels för att det nordliga läget passar utmärkt för att producera mousserande, då druvorna för bubbel skördas vid lägre sockerhalt än för stilla vin. – Vår vision är att producera världens bästa mousserande vin på druvan Solaris. Men också ett vin som har en tydlig smak av vår plats och vårt klimat. Redan från start bestämde vi oss för att ta in experthjälp från Champagne. År 2017 kom vinkonsulten Pierre-Yves Bournaias från Epernay in i företaget för att stötta oss i uppbyggnadsfasen av produktionen. Sedan dess vägleder han oss i de olika produktionsfaserna, berättar Niclas. Ung bransch på tillväxt Foto: Lena Koller Mitt på den vackra östgötaslätten, ett stenkast från fågelsjön Tåkern och med utsikt över Omberg, ligger en av världens nordligaste vingårdar – Särtshöga Vingård. Här har man höga ambitioner – målsättningen är att producera världen bästa mousserande vin på Solaris-druvan. I våras fick vingården ett kvitto på att de är på rätt väg då stjärnkrogen Ekstedt köpte in det östgötska vinet. För åtta år sedan planterade paret Niclas och Anna Albinsson de första vinstockarna på Särtshöga och idag består odlingen av 8000 stockar. All tillverkning sker på gårdens eget vineri och vid sidan av vinproduktionen driver de ett välbesökt litet gårdshotell och en mysig restaurang. -Här i området har det mest odlats vete, råg och raps, så det var många bönder som lite skeptiskt höjde på ögonbrynen när vi planterade de första vinstockarna. Men det visade sig vara en fantastisk mark för vinodling med en kalkrik jord som dessutom ligger vi i regnskuggan av Omberg så klimatet är fenomenalt. På östgötska brukar säga att ”solen skiner alltid i Värsta”, säger Niclas Albinsson. 20 Vinodling och vinproduktion är en ung bransch i Sverige. Idag finns ett 50-tal kommersiella vinodlare och en sammanlagd odlingsyta på ca 150 hektar. I relation till mellan- och syd Europa är vi fortfarande ett mycket litet vinland, men enligt branschorganisationen Svenskt Vin har det aldrig planterats så mycket vin runt om i landet som under det senaste året. Coronapandemin och dess effekter i form av hemester och ökad efterfrågan på svenskproducerat kan ha bidragit till det ökade intresset för svenskt vin. -Det är en otrolig utveckling vi ser just nu. Vi hade ett enormt besökstryck under förra sommaren och även den här säsongen har börjat bra, vilket med