Sommarguiden Östergötland 1
SÄRTSHÖGA VINGÅRD stor sannolikhet hör ihop med p
andemin och hemestrandet. Det har gjort att fler har fått upp ögonen för svenskt vin. Det gäller inte bara privatpersoner utan även restauranger som tar in allt mer svenskt vin på vinlistan, säger Niclas Albinsson. Ingen quick fix Sedan Särtshöga planterade sina första stockar har vingården vuxit successivt. Nu består odlingen av 8000 stockar och man har valt att helt fokusera på mousserande vin. Idag produceras cirka 4000 flaskor årligen i det egna vineriet och om två år, då det går att ta ut full skörd, kommer produktionen ligga på cirka 8000 flaskor. Vi har inga ambitioner att producera mycket mer än så, istället satsar vi på hantverk, kvalitet och hållbarhet. Att producera mousserande vin är tidskrävande. Från det att man planterar till de första flaskorna kan släppas på marknaden tar det minst sex år. Helst av allt vill vi att vinet ska ligga på andra jäsningen i tre till fem år, så det är ingen quick-fix, det krävs både passion och tålamod, säger Niclas. Niclas och Anna jobbar enligt en regenerativ filosofi där kolbindning, jordhälsa och ökad biologisk mångfald står i centrum. I början på 2021 undertecknade de, som första svenska vinproducent, The Porto Protocol. – The Porto Protocol är en sammanslutning av vinproducenter och andra aktörer i vinindustrin från hela världen som delar kunskap och erfarenheter kring hållbarhet och där alla har ambitionen att jobba hållbart. Det är både spännande och kul, vi har mycket att lära av varandra, säger Niclas. Närområdet viktigt Redan från start bestämde sig Niclas och Anna för att erbjuda boende och mat på gården. Förebilden var det italienska konceptet Agricultura. De rustade upp gårdens två flygelbyggnader till ett litet gårdshotell och så småningom byggde de till en restaurang och vedugn. - När vi var färdiga med renoveringen av rummen la vi upp dem på bokningssajten Booking. Vi var så trötta att vi bestämde oss för att ta några dagars semester i Frankrike och la över ansvaret på våra barn. Ingen av oss trodde nog att det skulle ramla in så många bokningar som det gjorde. Det innebar att våra barn fick välkomna våra första gäster, vilket de klarade galant, säger Niclas. Sedan dess har verksamheten utvecklats och många såväl svenska som utländska gäster har hittat till Särtshöga. Men förra sommaren blev ett trendbrott, då var gästerna uteslutande svenskar och väldigt många östgötar. – Vi är så glada över att alltfler östgötar fått upp ögonen för allt vi har att erbjuda i länet. Ofta blir man lite hemmablind, men jag brukar säga att östgötaslätten är det nya Österlen, fast ännu lite bättre, ler Niclas. 21