AMES 1
DRYCK BLAXSTA VINGÅRD I SÖRMLAND TEXT: PAUL DAHLG
REN FOTO: PRESSBILD Blaxsta vingård ligger mitt i det vackra landskapet Sörmland, söder om Flen. På gården odlas vin, växter och grönsaker samt föds upp djur som ankor, fasaner, får, höns, lamm och vaktlar. Råvaror vilka alla kan avnjutas i den egna restaurangen. På slingrande vägar når vi Blaxsta vingård, vackert belägen utmed sjön Långhalsen. Vi möts av ägarparet Göran och Ulrika Amnegård. De har under 20 år byggt upp Blaxsta som idag omfattar vingård, hotell och restaurang. Efter att tagit in på vårt rum väntar en vinprovning. Vingården är 3,5 ha stor och här odlas druvorna Merlot, Chardonnay och Vidal Blanc. Efter att ha gått runt bland de nära 6 000 vinstockarna samlas vi i vinkällaren för att följa hur vinerna framställs. Särskilt belyses odlingsförutsättningarna i Sverige. Därefter är det dags att prova gårdens viner vilka produceras helt på de egna odlade druvorna. Chardonnay 2018 En Chardonnay från 2018 är första vinet. Vinet har en inbjudande ljusgul färg. Doften frisk med inslag av ekfat. Smaken mild men litet karaktärslös. 40 God eftersmak. Ett mindre antal flaskor produceras årligen. Merlot prestige 2018 Mellanröd färg. Fräsch lite fruktig doft. Smaken mjäll och bärig. Druvan har fått eftermogna i ett kyligt klimat. Finns inte tillgängligt via Systembolaget. Vidal Ice Wine Gårdens signum är framställningen av Ice Wine. Druvorna får sitta kvar på rankorna så att frosten kan ”torka” druvorna. Vid ”torkning” erhålls en koncentration av aromer och smaker samt sker en förhöjd sockerhalt. Vid en temperatur på minus 7 grader så skördas och pressas druvorna. Nu får druvmusten mogna för att optimalt utveckla aromer och smak. Ett vin mycket lämpligt som dessertvin. Blaxta producerar en handfull Ice Wines där det främsta är Vidal Ice Wine som vunnit VM-guld i sin klass. Vidal Ice Wine har en glittrande färg och en doft av äpple. Smaken är frisk och god och har en stor sötma med inslag av äpplen. Lämpligt till desserter. Apple Ice Wine Åkerö är ett vin som i smak ligger nära Vidal Ice Wine och finns att köpa på Systembolaget. En middag På kvällen väntar en middag med sex rätter i restaurang Kung Blacke. Den startar upp med ett glas Champagne. Första rätten är en mjäll och god sparris, odlad på gården, med gåslever. Följs av svensk svart kaviar tillsammans med blinier, smetana, gräslök och rödlök. Nu fylls glasen med Chardonnay-vinet. Vi serveras, marinerade, råa räkor med sommarprimörer från gården. Nästa fiskrätt är bergtunga med spetskål, kantareller och bakade kvisttomater. Dags för det röda vinet Merlot Prestige. Till detta serveras grillat Highlanders-kött med olika betor, morot och potatis samt en mustig sås. Äntligen får vi ett glas av det prisade vinet Vidal Ice Wine. Perfekt till desserten med rabarber och glass gjord på fårmjölk. Suverän avslutning var de nyplockade smultronen. Paret Göran och Ulrika Amnegård har under tjugo år på ett imponerande sätt byggt upp Blaxsta med vingård, restaurang och hotell. Föredömligt bygger maten på egenodlade råvaror och säsongens primörer. De egenproducerade vita Chardonnay och röda Merlot-vinerna känns rätt att dricka till gårdens rätter i den genuina miljön, vin på medel nivå. Vidal Ice Wine är av hög klass. Noterbart är att omdömena efter gästers besök på Blaxsta är oerhört skiftande, från utmärkt till hemskt. Vårt besök var en positiv upplevelse. ® ITHAKI BLAXSTAVINER Apple Ice Wine – Åkerö Nr 72461, 399 kronor Beställningssortimentet Framboise Reserva Ice Wine Nr 72417, 249 kronor Beställningssortimentet