NG Sthlm 1
D et gifta paret Melissa och Mike Brown tog över
Gemtree Wines från Melissas föräldrar för drygt 20 år sedan, och idag ansvarar Melissa för vingården medan Mike gör själva vinet. Under det senaste decenniet har de successivt gått över till biodynamisk odling, och sedan 2011 är hela Gemtree certifierat. Den biodynamiska resan började med att Melissa led av migrän och i ett försök att bli av med denna åkte till en yogaretreat där det enbart serverades på biodynamiskt odlad mat. Där upplevde hon att huvudvärken försvann och när Melissa kom tillbaka hem började hon odla grönsaker och frukt på sin egen bakgård enligt de regler som gäller för biodynamiskt jordbruk. Strax gick det småskaliga experimentet även över till att gälla delar av vinodlingen, och paret testade att odla en del av sin Tempranillo biodynamiskt. Försöket blev framgångsrikt och redan året därpå började de odla allt på sina totalt 123 hektar stora ägor på samma sätt. BIODYNAMISKT JORDBRUK ÄR en odlingsmetod som baseras på ekologisk odling och härrör från Rudolf Steiners seminarier om jordbruk 1924. Den utgår ifrån en antroposofisk världsbild, vilket ibland kan medföra en viss skepsis. Hur definierar ni själva termen biodynamisk? – Det korta svaret är att det innebär en helhetssyn på odlande, svarar Melissa Brown och fortsätter. – Man tar bland annat hänsyn till förhållandet mellan månens cykel och hur den påverkar jorden. På samma sätt som den påverkar hög- och lågvatten påverkar den också naturen, och slutligen även oss människor även om man inte kan se det med blotta ögat. Utöver detta ligger väldigt mycket fokus på jordens bördighet. Dessa tre delar kombinerat utgör också den största skillnaden mellan organisk odling och biodynamisk. Metoden kan ibland ses som en smula flummig, inte minst på grund av dess rötter. Hur ser du på det? – Om jag hade tyckt att det var flum skulle jag inte ha hållit på med det. Den vanligaste fördomen jag stöter på är om du inte kan se det, vad har du för bevis för att det funkar? Beviset jag har på att den här odlingsmetoden är att våra odlingar i allra högsta grad mår väldigt bra. Mike fyller i. – Som vinmakare skulle jag ändå vilja säga att den största skillnaden känner man i smaken på vinet. Om jag idag jämför till exempel en flaska från 2007 års årgång med exempelvis en från 2017 så är den senare mycket mer levande i smaken, det går knappt att tro det. MIKE BERÄTTAR VIDARE att den biodynamiska metoden har inneburit att jorden blivit bättre och bättre för varje år. I början när vanliga gödslingsmetoder inte användes länge minskade skörden i vingården, eftersom det tog lite tid att utarbeta metoder för ogräsbekämpning. Idag är skörden i nivå med konventionella vingårdar och druvkvaliteten fortsätter att förbättras varje år. – Innan vi gick över till biodynamisk odling användes väldigt mycket bekämpningsmedel, vilket vi inte behöver göra nu överhuvudtaget. Men det tar en tid för jorden att återhämta sig. Sen ska jag inte sitta här heller och säga att biodynamisk odling är lösningen på alla världsproblem, det finns inget sådant religiöst kring det. Melissa: Det är inte en sekt. Det vi försöker göra är snarare att föregå med gott exempel. När vi drog igång hela processen sades det att biodynamisk odling aldrig skulle fungera i större skala, men idag är hela vår odling det. Blir det en mycket dyrare process? Melissa: Det blir absolut lite dyrare, framför allt på grund av ogräsbekämpningen där vi måste använda oss av mekaniska metoder vilket gör att mantimmarna går upp en del. Men i så stor utsträckning som möjligt låter vi fåren beta av ogräset mellan vinrankorna. Tyvärr kan vi inte ha dem i vingården året om på grund av druvorna. Mike: Men slutprodukten har inte blivit avsevärt dyrare för konsumenten, våra produkter är generellt sett inte särskilt dyra. NR 9, 2019 | NÖJESGUIDEN 65