NG Sthlm 1
Melissa: Sen är det inte bara själva odlingsproce
ssen som tar hänsyn till klimatet, vi försöker ta hänsyn till det i alla led. Bland annat använder vi bara el som har framställts med förnybar energi, samt återvunnet vatten för att bevattna vingårdarna. Varför tror ni intresset för naturliga, ekologiska och biodynamiska viner har ökat så mycket den senaste tiden? Melissa: Vi ser en stark naturvinstrend i Australien också, det behöver emellertid inte innebära att de är ekologiska eller biodynamiska. Mike: Jag har förståelse för de som sysslar med naturviner, men jag tycker ofta att man kan skönja rena tekniska misstag i smaken på dem. Missförstå mig rätt, jag älskar hur naturvinstrenden har påverkat folks intresse för vin generellt, men ibland saknas själva hantverket. Det är för mycket syra och ibland helt omöjligt att bestämma var vinet kommer ifrån. Du kan kalla det naturligt, om jag ska vara hård skulle man även i vissa fall kunna kalla det för lathet. Det var hårt! Mike: Haha, kanske lite. Men jag tycker att man ska vara respektfull mot råvaran, och visa hänsyn till dess ursprung. Som vinmakare har man en skyldighet att göra det om du frågar mig. Kan man inte göra ett naturvin som också är biodynamiskt? Mike: Vad är definitionen av naturvin? You tell me. Mike: Då skulle jag säga att vi per definition till stor del gör naturviner om man ser till svavelhalter och liknande. Sen gör vi våra viner i väldigt stor skala. Vi pratade lite om hälsoeffekterna tidigare, och det kan vara en ganska snårig stig att tillskriva vin positiva hälsoeffekter. Hur resonerar ni kring det? Melissa: Helt sant, och vi odlar ju inte mat utan faktiskt just vin. Men faktum kvarstår att biodynamisk odling utan kemikalier är bättre för miljön och för de som arbetar med odlingarna. Sen vill jag även hävda att det är bättre för de som faktiskt dricker våra viner också. GEMTREES TILLVÄXTTAKT HAR under de senaste tio åren varit rejäl och idag är de en av de största biodynamiska vinproducenterna i Australien. 2011 producerades 360 000 flaskor och idag ligger produktionen på 1,2 miljoner flaskor. Under de senaste två åren har de sett en ökad efterfrågan på sina produkter på grund av att fler konsumenter i såväl Sverige som andra delar av världen efterfrågar ekologiska eller biodynamiska viner. Biodynamiska viner står dock fortfarande för en liten del av marknaden och 2017 var inte mer än två procent av de australiensiska vingårdarna certifierade. Vad skulle ni ge för råd till någon som vill ta nästa steg mot att bli en mer medveten vinkonsument? Melissa: Jag skulle leta efter producenter som söker efter alternativ till det konventionella. Det är mitt korta svar. 66 NÖJESGUIDEN | NR 9, 2019 ”JAG HAR FÖRSTÅELSE FÖR DE SOM SYSSLAR MED NATURVINER.” HÄR HITTAR DU GEMTREES VINER PÅ KROGEN STOCKHOLM Häktet Grand Hôtel Sturehof Klang Market Zinkens Krog Pipes Hammarby Sjöstad Rosendals Värdshus MALMÖ/SKÅNE Skansen Båstad Torekov Hotel Hotel Riviera Båstad GÖTEBORG Musselbaren, Lyckorna Golden Days, Göteborg SÄLEN Högfjällshotellet Gammelgården