Nöjesnytt Jönköping 1
grillat Nöjesnytt tipsar om grillsäsongens höjdar
e, fram med grillen och prova grillad tonfisk med noriwrap, kycklingburgare, supergoda lammracks med smörkokt lök, grillad halloumi med gremolata och avsluta med smaskig ananas. GRILLADE LAMMRACKS MED SMÖRKOKT LÖK 4 portioner 8 lammracks ½ tsk salt 1 tsk pepparmix, t ex rosépeppar, svartpeppar, sechuan/vitpeppar 150 g gröna bönor 100 g Arla® Svenskt Smör 8 steklökar 8 vitlöksklyftor ½ dl hackad färsk persilja rivet skal av ½ citron GÖR SÅ HÄR: Koka bönorna i lättsaltat vatten 1 min. Kyl dem snabbt i isvatten. Smält smöret i en kastrull. Skala lökarna och lägg ner dem i kastrullen. Låt lökarna sjuda i smöret tills de är mjuka, ca 20 min. Vänd ner persiljan och bönorna i smöret. Gnid in lammracksen med salt och pepparmix. Grilla eller stek dem 2-3 min på varje sida. Servera lammracksen med de smörkokta lökarna. Strö över citronskal. GRILLAD HALLOUMI MED GREMOLATA 4 portioner 500 g halloumi eller Apetina® grillost Arla Köket® Smör-&rapsolja 1½ dl hackad färsk persilja ½ dl olivolja rivet skal av 1 citron 2 pressade vitlöksklyftor ½ finhackad röd chili salt och peppar 50 g grovhackad rostad mandel GÖR SÅ HÄR: Mixa samman persilja, olja, citron, vitlök och chili. Smaka av med salt och peppar och låt stå ca 20 min. Skär osten i bitar. Stek eller grilla den i smör-&rapsolja ca 4 min. Vänd några gånger under tiden. Lägg upp osten på ett fat, ringla över gremolatan och toppa med hackad mandel. GRILLAD TONFISK MED NORIWRAP 20 st TONFISK 400 g tonfisk Arla® Smör&rapsolja spray 2 dl sesamfrön NORIWRAP: 10 noriark 1 morot 1 palsternacka 50 g sockerärter 150 g kokta sjögräsnudlar ½ dl vinäger ½ dl sweet chilisås 1½ msk vatten 2 tsk sesamolja ½ dl hackade cashewnötter 1 dl hackad färsk koriander INGEFÄRS- OCH CHILIDIP: 2 dl Arla Köket® crème fraiche 1 msk riven färsk ingefära ½ hackad röd chili ½ tsk salt GÖR SÅ HÄR: Dela tonfisken i stavar, ca 2 cm breda. Spraya fisken runt om med smör&rapsolja. Rulla fisken i sesamfrön. Grilla fisken så den får färg runt om, ca 3 min. Låt svalna. Rör ihop ingredienserna till dipsåsen, ställ kallt. Skala och strimla grönsakerna. Strimla sockerärterna. Blanda med nudlarna. Rör ihop vinäger, sweet chili, vatten och olja till en dressing och vänd ner i salladen. Vänd ner nötter och koriander i salladen. Skär tonfisken i tunna skivor. Dela noriarken i 2 delar på diagonalen. Forma varje ark till en strut, fyll med sallad och toppa med ca 2 skivor tonfisk. Servera med dipsåsen. KYCKLINGBURGARE MED BLUECHEESEDRESSING OCH GRILLADE PADRONES 4 portioner 400 g tunnskivad kycklingbröstfilé 1 tsk salt 1 krm svartpeppar BLUECHEESEDRESSING: 150 g Castello® Blue 1 dl Arla® gräddfil 1 krm salt GRILLADE PADRONES: 200 g padrones salt TILLBEHÖR: 4 hamburgerbröd 1 skivad tomat rostad lök sallad GÖR SÅ HÄR: Mosa osten till dressingen och blanda med gräddfilen. Smaka av med salt. Salta och peppra filéerna. Grilla eller stek dem 2-3 min på varje sida. Lägg padrones på grillen och grilla dem runt om, strö över salt. Grilla bröden på snittytan och lägg ihop burgarna med dressing, tomat, lök och sallad. Servera padrones vid sidan om. GRILLAD ANANAS MED YOGHURTGLASS 4 portioner 1 färsk ananas 1 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja 1 dl kokosflingor ½ liter vaniljglass 2 dl Arla Köket® turkisk yoghurt 1 tsk stötta kardemummakärnor GÖR SÅ HÄR Rosta kokosen i torr, varm stekpanna. Skär ananasen i 4 klyftor och pensla snittytorna med smör-&rapsolja. Grilla ca 3 min på varje sida. Låt glassen halvtina. Blanda den med yoghurt och kardemumma. Strö kokosen över ananasen och servera med glassen. 36 | nöjesnytt