Nolltretton 1
Foto: Smultronstället Foto: Smultronstället Tina-
och Peter Persson är barn till Rose-Marie och Ingemar Persson som startade Smultronstället 1982. I år kommer de erbjuda besökarna en mängd olika klassiska glassuppläggningar som gör återkomst under detta jubileumsår. 40 år i glassens tjänst S I år är det 40 år sedan Rose-Marie och Ingemar Persson startade glassrestaurangen Smultronstället intill kanalen i Söderköping. Det firas med att flera gamla glassuppläggningar från åren som gått återkommer och gör gästspel på sommarens glassmeny. multronstället har blivit ett av Söderköpings stora dragplåster och även en av de största arbetsgivarna med sina 90 anställda. Det var nog få som trodde när verksamheten startade 1982 i en kanalhamn som såg helt annorlunda ut. Då fanns inga restauranger eller butiker vid kanalen, det gick inte att lägga till med båten och det fanns inte ens belysning. Det enda som fanns var en liten kiosk som togs över av Rose-Marie och Ingemar Persson som satsade på fantasifulla glassuppläggningar. Sedan dess har barnen tagit över verksamheten och utvecklat konceptet ytterligare. I år firar Smultronstället 40 år och det firas bland annat med ny hemsida, nya menyer, nya skyltar och en bild på föräldrarna som hänger på restaurangen. Och som vanligt uppdateras även menyn inför sommarsäsongen. – Vi har alltid nya grejer och smaker. I år har vi en ny kardemummaglass som är lite speciell, skulle jag vilja säga. Vi har en ny romtryffel, en ny hasselnöt, en mangosorbet. Ja, vi har lite nya smaker även om kardemumman kanske är den som är mest unik i år. Sen har vi lite nya uppläggningar i år, sju stycken tror jag. Riktigt bra allihopa, det är allt från smått till stort, från barn till vuxna, spännande smaker och jättebra kombinationer. Jag är riktigt stolt i år, säger Anders Lindskog – en av ägarna och son till Rose-Marie och Ingemar Persson. – Sen har vi även tagit tillbaka några gamla godingar. Varje månad har vi en gammal glass från 80- eller 90-talet som kommer tillbaka som en slags hyllning till dåtidens storsäljare. I maj var det Tea Time, en vanilj- och äppelpajglass med varmt äpple och vaniljsås. I juni är det varm banan med punschsås, i juli vanilj- och chokladglass med vit, ljus och mörk chokladsås och i augusti kommer en riktig gammal klassiker som fanns förr: La femme med brieost och hjortronsylt. Hur är utsikterna inför jubileumssommaren? – Det är ju ingen corona så det är skönt. Vi trodde på ett väldigt positivt år men kriget i Ukraina påverkar med råvarubrist och prishöjningar. Men jag tror att Sverige som land får mycket turism. Svenskarna kommer fortsätta turista mycket på hemmaplan och vi har redan fått hit en del utländska besökare, som varit noll de två senaste åren, så jag tror på en bra sommar. Sagolikt Söderköpingsbubbel för sköna sommardagar Text: Tobias Pettersson Foto: Anna Von Koch Lagom till sommaren lanserades Sagolika Söderköping, ett mousserande tyskt vin som snabbt har blivit populärt bland östgötarna. Bakom vinet står Söderköpingsborna Anna och Harald von Koch som ville göra något tillsammans, ett projekt som kunde växa och gärna sätta Söderköping på kartan. Namnet anknyter till Söderköpings vackra miljöer och långa historia, och etiketten pryds av Ohla Söderlunds målning av rådhuset i Söderköping. – Det har blivit otroligt väl mottaget. Det känns som att människor tycker det här är en rolig grej, säger Anna som är överraskad över hur bra det hittills sålt. – Förhoppningen är att vi ska kunna hamna på hyllan på Systembolaget i Söderköping. Då det inte är bara ett gott vin utan även en bra gå bort-present. Den ligger på 139 kronor flaskan och det kan 70 NOLLTRETTON ju vara roligare att ge bort en flaska med ett vackert Söderköpingsmotiv än att ge bort en blomma. Och turisterna tycker kanske det är lite roligt att köpa vinet som en souvenir. Det finns tankar på att släppa fler viner framöver men just nu ligger fullt fokus på att lansera det torra och eleganta bubblet som passar bra under sköna sommardagar och som är väldigt gott som fördrink eller till fisk och skaldjur, enligt Anna. Hur njuter man bäst av Sagolika Söderköping? – På en plats som du älskar med en person som du tycker om. En ljummen sommarkväll vid vattnet, kanske på en skärgårdsklippa med lite jordgubbar. Text & Foto: Tobias Pettersson