Nolltretton 1
Himmelriket för lakritsälskare Text & Foto: Tobia
s Pettersson Det senaste decenniet har lakrits gjort en resa från vanligt godis till att bli en premiumprodukt som säljs i delikatessbutiker. Några som bidragit till den utvecklingen är Söderköpingsbolaget Nammi som specialiserat sig på isländsk lakrits, som går att handla i deras butik intill E22:an. T idigare höll företaget till på olika platser i Norrköping men för ungefär ett och ett halvt år sedan flyttade Nammi till Söderköping. I grunden är det ett grossistföretag som framförallt importerar olika varianter av isländsk lakrits som de sedan levererar till cirka 500 delikatessbutiker och liknande runt om i hela landet. Sedan förra sommaren har man även en egen butik där privatkonsumenter kan handla och det har snabbt blivit en stor succé. – Det har varit världens tryck här. Dagtid är det många äldre personer som är ute och åker på en dagstur som kommer hit, men vi har även barnfamiljer, sommarturister, ja alla typer av kunder. Och väldigt mycket stamgäster, vissa kommer varje vecka och handlar, säger Pelle Pettersson på Nammi. Utbudet är stort och varierat. Det går att hitta lakrits i all dess former, ofta i kombination med choklad. Mjuk sötlakrits och supersalt saltlakrits, Nammi har de flesta varianter. Varför är Island så bra på lakrits? – De är duktiga på smak och formgivning, men varför det blev just lakrits är svårt att säga. Det är mycket saltlakrits och så är det ju i hela Norden. Går man mer söderut i Europa så är det mer sötlakrits, säger Pelle och visar en stor svart klump ren lakrits som finns till beskådan i butiken. – Det är glycyrrhizinsyra som kokats ur lakritsroten. Det är en ärtväxt som oftast växer som sly i gärdeskanter och nära vattendrag runt ekvatorn och Medelhavsområdet. Sen vart tredje år ungefär hugger man ner slyt, plöjer upp rötterna, torkar dem, flisar dem och sen kokar ur glycyrrhizinsyran. Till slut har man extraherat allt vatten och får den här massan rålakrits, som är femtio gånger sötare än socker. Från början är lakritsroten en medicinalväxt som använts i många tusentals år. När man tillsätter salmiak, alltså ammoniumklorid som består av saltsyra och ammoniak, så klassas det som saltlakrits. Och vill man åt det allra supersaltaste så är det Lakkrís Djöflar som gäller. – Dem kan man med fördel lagra i ett halvår. Det är som ett årgångsvin, säger Pelle och hälsar alla lakritsälskare välkomna till Nammi i sommar. Författarsamtal med Söderköpings Bokhylla Somriga författarbesök på Bokhyllan har blivit en kär tradition i Söderköping, och även i år kommer många spännande namn på besök, från lokala Gertrud Hellbrand till storsäljande Jonas Jonasson. Å 74 NOLLTRETTON rets upplaga av Söderköpings Bokhylla startar något senare än normalt för att inte krocka alltför mycket med högsommarens semesteraktiviteter. Den 25/7 drar årets program igång med Gertrud Hellbrand från Vikbolandet som första författare. Just nu är hon aktuell med spänningsserien Östgötasviten, där den senaste är romanen Svinskytten. Hon följs av Fredrik Sjöberg den 1/8 och Amat Levin 8/8. Därefter är det dags för ännu en lokalt anknuten författare, nämligen Anna Laestadius Larsson som är uppvuxen i Linköping. Hon är känd för sina historiska romaner om kvinnor i olika tidsåldrar, och hennes senaste verk heter “Alla dessa djäfla qvinnor”. Programmet avslutas sedan med Olivia Bergdahl 22/8 och Jonas Jonasson 29/8. – Det är ett gemensamt spåneriarbete att ta fram de som ska vara med. Vi har alla olika referensramar vad man gillar och då får vi en ganska bra bredd. De här namnen är såna vi tror är intressanta för en potentiell publik, säger Karolina Nilsson på Söderköpings bibliotek. Ny plats för i år är S:t Laurentii församlingshem och biljetter kan köpas på Söderköpings Bokhandel. – Det här har blivit en regional angelägenhet. Det kommer många från Norrköping och Linköping, och ibland ännu längre ifrån, säger Anders Karlin på bokhandeln. – Det brukar alltid vara väldigt trevligt och inspirerande att få höra författarnas diskussioner om hur böckerna kommer till. Det är min bästa arbetsdag på året när jag får gå på Bokhyllan, säger Ann-Sofie Alexander från Studieförbundet Vuxenskolan. (TP) Foto: Tobias Pettersson