Buffé 1
Kockknep! Det kan vara smart att »hänga« rommen.
Lägg den i en fi nmaskig sil och ställ den över en bunke i kylen fram till servering. Överfl ödig vätska droppar av. Rommen blir lättare att lägga upp och vätskar sig inte. POTATISTORTILLA MED RÖKT YOGHURT OCH LAXROM En spansk klassiker i oväntad tappning. Några få droppar »rök på fl aska« ger en oväntad och god smakeff ekt. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 250 g mjölig potatis 1 ½ dl matyoghurt (10 %) 1 krm flytande rökessens (liquid smoke) ½ gul lök ½ tsk timjan 2 ägg 2 msk vispgrädde 50 g riven lagrad ost, gärna västerbotten 80 g lax-, forell- eller sikrom smör till formen olivolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Rör samman yoghurt och rökessens. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. 3. Skala och grovriv potatis och lök. 4. Stek potatis och lök i 2 msk olivolja på hög värme i en stekpanna ca 10 minuter under omrörning. Krydda med timjan, 2 krm salt och 1 krm peppar. Ta från värmen. 5. Vispa samman ägg, grädde och ost i en bunke. Blanda ner potatis och lök. 6. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut potatissmeten till en jämn kaka. Ställ i mitten av ugnen tills den har fått färg, 15–20 minuter. Låt svalna. 7. Skär tortillan i bitar och lägg på ett fat. Klicka på yoghurt och rom. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av yoghurt, grädde och matfett. Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt och grädde till soja-, havre- eller risbaserad ersättning. Välj mjölkproteinfritt ost- och matfettsalternativ. Innehåller ägg. BRUSCHETTA MED PARMESANKRYDDAD BÖNCRÈME Toppenröra att klicka på snittar. Lite som hummus, fast på italienska och fl era snäpp godare. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 1 baguette eller färdiga bruschetta på påse olivolja salt, peppar BÖNCRÈME 1 burk kokta stora vita bönor (ca 400 g) 1 ½ dl riven parmesanost finrivet skal av ½ citron 2 tsk färskpressad citronjuice 1 kvist färsk rosmarin eller ½ tsk torkad 3 msk kapris GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C, grill. 2. Skär baguetten i tunna skivor. Pensla med olja på bägge sidor och lägg på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i övre delen av ugnen och rosta gyllene, ca 3 minuter. Vänd och rosta andra sidan. Låt svalna. 3. Böncrème: Häll av och skölj bönorna. Mixa bönor, ost, citronskal, citronjuice, plockad rosmarin (eller torkad), 10 B U F F É 8 • 201 4 2 tsk olja och 3 msk vatten till en slät crème med stavmixer eller i en liten matberedare. Krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar. 4. Bred crèmen på bruschettan och strö över kapris. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj baguette eller färdig crostini utan gluten. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. Kontrollera brödet för laktos, mjölkprotein och ägg. gott plock! Ett alternativ om det är många gäster är att lägga böncrèmen i en vacker skål och strö över kapris. Ställ skålen på ett fat och lägg bruschettaskivor runt om på kanten. Låt gästerna göra sina egna snittar med hjälp av en kniv.