Buffé 1
N är Buff é hälsar på familjen Klemmedsson i Gärd
s Köpinge utanför Kristianstad är förberedelserna igång för fullt. Trots kelsjuka katter, en rymningsbenägen hund, grannar som spontant tittar förbi och en lillasyster som gärna vill vara med på ett hörn behåller 13-årige Viktor lugnet i köket. Potatis- och purjolökssoppan puttrar på spisen och Viktor smakar av majonnäsen till club sandwichen med sweet chili. Om någon timme kommer tre kompisar över på middag. I dag gör Viktor allt själv, annars är det oftast mamma Annelie och Viktor som lagar middag tillsammans när de har gäster. – Fast de får inte vara för känsliga; det kan ta rätt lång tid innan maten kommer på bordet. Vi tycker om att prova nytt. Viktor kommer med idéerna och hittar recept. Sedan följer vi i och för sig dem sällan ändå, säger Annelie. Och är det något som inte blir riktigt som planerat är det inga problem. Byt namn bara. – En chokladmousse som inte fl uffar sig döper vi om till chokladcrème, konstaterar Viktor rutinerat. För pappa Per, den minst matroade i familjen, har den senaste tiden inneburit att intresset har ökat markant. – Under det halvår programmet spelades in har jag ätit mer nytt än jag gjort i hela mitt liv dittills. Lamm hade jag till exempel aldrig smakat. Så gott det är! 18 B U F F É 8 • 201 4 Viktor mixar förrättssoppan slät och skummig. Tack vare att han tog med hela purjon blir soppan vackert grön i färgen. Viktor smakar av fl era gånger – lite mer salt, några vrid till med pepparkvarnen. Vilka är dina styrkor som matlagare? – Jag har fantasi och är bra på att hitta på. Jag tycker om att tänka ut hur man kan kombinera olika smaker. Svensk husmanskost och det franska köket ligger varmast om hjärtat. – Ärtsoppa med rimmat fl äsk, stuvade makaroner, boeuf bourguignon, alla goda mustiga grytor... Viktor skulle garanterat kunna fortsätta en bra stund till, men nu knackar gästerna på dörren. Dags att hälsa välkommen! Snyggt skummig? Mixa lite PURJOSOPPA MED ROSTADE NÖTTER Välj gärna en späd liten purjo, då kan man ta med mer av det gröna som ger fi n färg. Bjuds soppan som förrätt räcker den till åtta personer. FÖR 4 PERSONER 4 potatisar 1 gul lök 1 purjolök (ca 300 g) 2 msk konc kycklingfond ½ dl hasselnötter 1 msk hackad persilja 1 tsk finrivet citronskal ½ dl crème fraiche smör salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skiva potatis, lök och purjolök (även det gröna). 2. Fräs grönsakerna i 1 msk smör i en stor kastrull. 3. Tillsätt kycklingfond och 1 liter vatten. 4. Koka under lock tills potatisen är mjuk, ca 15 minuter. 5. Rosta under tiden hasselnötterna i en torr stekpanna. Låt svalna. 6. Hacka nötterna grovt och blanda med persilja och citronskal. 7. Blanda ner crème fraichen i soppan och mixa slät med stavmixer. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Servera med nöthacket. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: kontrollera ingrediensförteckningen för fonden. Välj laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: kontrollera ingrediensförteckningen för fonden. Byt ut crème fraiche mot Imat fraiche eller Sour supreme. Gör äggfri: kontrollera ingrediensförteckningen för fonden. extra precis före servering!