Buffé 1
HALLON- OCH LIMEPARFAIT MED KANDERADE VALNÖTTER E
n snygg glassbomb som final. Nötter och hallonsås gör desserten extra fin. FÖR 6–8 PERSONER 500 g hallon (frysta eller färska) 1 ½ dl socker 3 äggulor 3 dl vispgrädde 1 krm vaniljpulver rivet skal av 1 lime 1 dl matyoghurt 10 % FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt och grädde. Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot soja- eller havrebaserad ersättningsprodukt och byt ut grädden mot vispningsbar mjölkfri ersättningsprodukt. Innehåller ägg. GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp 250 g hallon och ½ dl socker under omrörning. Låt småkoka ca 10 minuter till en fast kompott. Låt svalna. 2. Vispa äggulor och ½ dl socker fluffigt. Vispa grädden. 3. Blanda ner vaniljpulver, limeskal och yoghurt i äggsmeten. Vänd ner grädden. 4. Klä insidan av en bunke (ca 18 cm i diameter) med plastfolie, låt den gå över kanten. Häll KANDERADE VALNÖTTER Smält 1 dl socker i en stekpanna tills det får gyllenbrun färg. Tillsätt 1 msk honung och blanda i 100 g valnötter. Rör runt tills det smälta sockret fastnar runt nötterna. Häll snabbt upp på bakpappersklädd plåt. Låt svalna. i smeten och täck med plastfolie. Frys minst 6 timmar. 5. Koka 250 g hallon och ½ dl socker i en kastrull 5–10 minuter. Sila genom finmaskig sil. Låt såsen svalna. 6. Ta ut parfaiten ca 20 minuter före servering. Stjälp upp den på ett fat. Dekorera med hallonsåsen och de kanderade valnötterna. Glassigt knep Vill parfaiten inte lossna ur bunken? Doppa bunken hastigt i en skål med varmt vatten, men var försiktig så att det inte kommer vatten på parfaiten. B U F F É 8 • 201 4 21