Buffé 1
MÖTET Dags att fi xa schysta mellanmål till elevk
afét! Vinn på s vinn: Bruna bananer fi xar fi kat Får det lov att vara en bulle på brun banan eller ett bröd bakat på skrynklig paprika? På Svenstaviks skola bjuder elevkafét på just det. Ett resultat av projektet »Vinn på svinn«, startat av hemkunskapsläraren Märit Östberg. Text Camilla Thörnqvist Foto Sandra Lee Pettersson D ET ÄR FULL rulle i hemkunskapsköket på Svenstaviks skola en bit söder om Östersund. Två elever mixar smoothie på apelsin, mango och ingefära. En tjej steker plättar av mosad banan och vispat ägg. Vid köksbänken bredvid rullas kakaostinna fruktbollar i kokos och läggs i en burk. Lektionen är en del av projektet »Vinn på svinn«, som leds av hemkunskapsläraren Märit Östberg tillsammans med byns ICAhandlare Kurt Johnsson. – Själva grundidén kom min kloke man med. Han sa: Aff ären har ju svinn, kan inte det vara något för hk:n? Tack för tipset, sa jag, och ringde Kurt. »Det är väldigt lite kioskspring nu « Fem minuter senare var Märit på plats i butiken, och så var projektet igång. Varje vecka levererar Kurt en gratis bananlåda med frukt och grönsaker som sett bättre dagar, men som är fullt ätbara. I lådan hamnar alltifrån bruna bananer och vissna salladsblad till skrumpna äpplen och mjuka paprikor. Övriga råvaror säljer Kurt till ett förmånligt pris. Råvarorna används av eleverna i årskurs 8 och 9, där uppgiften är att hitta på olika slags mellanmål som sedan säljs i skolans elevkafé. – Modern hem- och konsumentkunskap är mer än bara matlagning. Det är grund22 B U F F É 8 • 201 4 skolans mest vardagsnära ämne som ska lära eleverna att stå på egna ben och främja en hållbar livsstil när det gäller hälsa, miljö och ekonomi, säger Märit. DET ÄR MED ANDRA ord mycket som ska hinnas med inom ramen för grundskolans minsta ämne med blott 118 undervisningstimmar fördelat på tre läsår. Genom projektet kan Märit koncentrera resurserna och maximera eff ekten. Förutom att göra en konkret insats för miljön får eleverna jobba med matplanering, lönsamhet och entreprenörskap. Hälsoaspekten följer med på köpet. – Det här är storsäljaren, säger Märit och pekar på en återvunnen glasburk med fruktsallad. Vi säljer cirka tio liter om dagen, för en femma burken, fortsätter hon. De mest hälsosamma alternativen i kafét har också lägre priser. En grovfralla med bra pålägg kostar fem kronor, en toast med ost och skinka det dubbla. Tack vare Kurts bidrag och elevernas kreativitet har utbudet blivit fräschare, bredare och grönare. – Det är väldigt lite kioskspring nu. Och föräldrarna kan känna sig trygga med att deras barn får ett sunt mellanmål här, så de orkar med hela skoldagen. LÄRARNA HANDLAR OFTA i kafét och alltid på onsdagar, då de köper »veckans konferensmacka«, som är långtifrån en vanlig limpmacka. Alla ska få prova på »Vinn på svinn«-skapandet, förklarar Märit. Tillbaka i köket är eleverna fullt engagerade vid sina stationer och noga med att smaka av och justera vartefter de bakar och lagar. – Det är viktigt att vi lyckas så att det säljer bra, säger en elev mitt i bananbullsbaket. En annan elev stoppade nyligen sin mamma från att slänga två övermogna bananer och använde dem i stället till en banankaka. Åttondeklassarna turas om att vara värdar i kafét. Allt de tjänar där under läsåret går direkt till en klassresa i nian till Sveriges sydligaste glaciär, Helags. Skolan håller i en Märit Östberg Ålder: 53 år. Bor: På en 1800-talsgård i byn Skucku. Familj: Man och 9-årig dotter. Gör: Hemkunskapslärare på Svenstaviks skola, matkreatör samt driver egen ört- och grönsaksodling. Fritidsintressen: Friluſt sliv, skidåkning, orientering, allmogekultur och byggnadsvård. Lagar helst: Rejäl, rustik mat med bra råvaror. Bästa vardagstips: Matplanera och tjäna både tid, pengar, hälsa och matglädje!