Buffé 1
Med Märit Östberg i hemkunskap händer det att ele
verna får stycka en hel älg, ordna nobelfest och sedan hösten 2013 vara med och driva elevkafé på skolan. »Ett fruktansvärt fruktsamt samarbete« Det är inte första gången som Kurt Johnsson, handlare på ICA Supermarket i Svenstavik, samarbetar med Märit Östberg. Tidigare har han bland annat hjälpt till att marknadsföra och sälja en brödkokbok som eleverna på skolan varit med och skrivit. Förklaringen till varför han är med i »Vinn på svinn«-projektet är enkel. – Det är det bästa förslag på att minska Kurt Johnsson svinn som jag har fått! Att kunna ta reda på svinnet och sälja det vidare i förädlad form samtidigt som ungdomarna tjänar en slant på kuppen – det är ju bara så bra, säger Kurt. Tack vare projektet har hans butik lyckats minska svinnet av frukt och grönt med upp till tio procent. En bäck av många små som tillsammans ger stor effekt. En annan har varit att låta all butikspersonal gå en svinnutbildning via ICA Skolan. Det har resulterat i rutinen att varje tisdag göra en lista på varor som har sitt bäst-före-datum eller sista förbrukningsdag inom en vecka. Så att den där lövbiffen som var nära datumgränsen säljs i rätt tid. Det gäller helt enkelt att vara proaktiv och agera innan svinnet uppstår. Ju mindre svinn butiken har, desto mer ger Kurt tillbaka till sina medarbetare i form av hälsofrämjande aktiviteter, middagar och resor. – Vi gör ju jobbet tillsammans, så givetvis ska alla få ta del av pengarna vi sparar på att slippa slänga mat i onödan, säger Kurt. u i d n Utmana dig själv och familjen att minska hushållssvinnet! Inventera kyl, frys och skafferi och kom på rätter du kan laga av det som börjar bli dåligt. På ica.se kan du skriva in råvarorna och få receptförslag. Ta också en titt i fruktskålen och grönsakslådan. fj ällutbildning med start redan i lågstadiet, som en del i det livsstils- och hälsotänk som fi nns integrerat på skolan – något som också genomsyrar hela Märits personlighet. Det märks att hon verkligen älskar och brinner för det hon gör. För tre år sedan fi ck hon ta emot pris för Årets HK-lärare. – Jag känner lika starkt för yrket i dag som när jag började för 30 år sedan. Att jobba med ungas utbildning och utveckling är bland det fi naste man kan göra! Om man då har lagat mat med barn och ungdomar i så många går – vad är knepet för att locka in dem i köket på hemmaplan? – Men alltså… Släpp in dem bara! Min dotter har haft en egen matdag sedan hon var sex år. Så jag får äta Nalle Puh-mat ibland, men vad gör det? Jag är övertygad om att det ska börjas i tid. Det är inte präktigt, det är naturligt, slår Märit fast. Bruna bananer – baka banankaka, mixa till en smoothie eller skär i bitar och frys. Skrumpna äpplen – koka kompott, marmelad eller chutney till en söndagsstek. Vissen sallad – lägg i en skål med iskallt vatten så piggar den på sig. Ha som smörgåspålägg eller blanda med en god vinägrett. Mjuka tomater – släng ner i köttfärssåsen eller koka grönsakssoppa. Skrynklig paprika – blanda i bröddeg eller tärna ner i en omelett eller pytt. V n n p n å s vi m d e