Buffé 1
NUDELWOK MED FLÄSKKARRÉ OCH WHISKYGLAZE Tänk koka
soppa på en spik – ta vad du har hemma i grönsaksväg. Det är också gott att knäcka i ett ägg eller två mot slutet. FÖR 4 PERSONER 450 g fläskkarré 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) ½ vitkålshuvud (ca 400 g) ½ purjolök 1 gul paprika 2 morötter 250 g kokta äggnudlar rapsolja salt, svartpeppar färsk koriander till garnering WHISKYGLAZE 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 dl chilisås 1 dl ketchup 1 ½ tsk malen spiskummin 2 msk ljust muscovadosocker 2 msk whisky GÖR SÅ HÄR: 1. Whiskyglaze: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i 1 msk olja i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt småkoka ca 10 minuter. Mixa slätt. 2. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. Strimla vitkål, purjolök och paprika fi nt. Skala och skiva moroten tunt. Strimla köttet. 3. Stek köttet i 1 msk olja. Häll på hälften av glazen. Salta och peppra. Lägg över på en tallrik. 4. Fräs vitkål, purjolök och morot i 1 msk olja ca 3 minuter. Tillsätt chili och paprika och fräs ytterligare 1 minut. Blanda med fl äskkarré, nudlar och resten av glazen. Garnera med koriander. FÖR ALLA Nudelpytt med fl äskkarré och whiskyglaze. Fri från laktos och mjölkprotein. Gör glutenfri: välj ris- eller glasnudlar. Gör äggfri: byt äggnudlar mot äggfria nudlar- eller pasta. Vinnare: fläskkarré RECEPTMAKARE: ANETTE BJÖRKMAN, 35 år. Sambo och 1-årig dotter. Bor i Södra Sandby utanför Lund. »Perfekt resträtt som ger ledsna grönsaker nytt liv.« »Går hem hos både barn och vuxna.« HETA FÄRSSPETT MED GRILLADE GRÖNSAKER OCH MYNTASÅS Originalspetten görs på kycklingfärs, men blandfärs gör dem saftigare. 500 g blandfärs ugnen ca 10 minuter. 2 röda spetspaprikor 4 salladslökar 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 1 kruka koriander ½ gurka 1 msk färskpressad citronjuice 1 ägg olivolja, rapsolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Dela, kärna ur och skär paprikan i breda strimlor. Dela salladslöken Vinnare: färs RECEPTMAKARE: ELSA CHARLESON, 27 år Mamma, pappa, storebror och lillasyster. Bor i Bromma. »Enkelt och nyttigt, går hem hos både vuxna och barn.« på längden. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. Tärna gurkan fi nt. Hacka koriandern. 3. Blanda gurkan med hälften av koriandern, citronjuice och 1 tsk olivolja i en skål. 4. Lägg paprika och salladslök i en ugnssäker form. Ringla över 1 msk olivolja. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Ställ in i mitten av 5. Blanda färsen med chili, resten av koriandern, ägg, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Blanda till en smidig smet. Forma till avlånga »järpar« runt blötlagda träspett. 6. Bryn spetten runt om i 1 msk rapsolja i en stekpanna. Lägg över i formen med grönsakerna. Ställ in i ugnen ytterligare 5–10 minuter, tills färsen är genomstekt. 7. Servera spett och grönsaker med myntasås, gurka och gärna rostat bröd i stavar. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot Imat fraiche eller Sour supreme. Gör äggfri: ersätt ägget med ca ½ dl crème fraiche, mjölk eller vatten. MYNTASÅS Blanda ihop 2 dl crème fraiche, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk honung och 1 kruka hackad mynta i en skål. Krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar. B U F F É 8 • 201 4 25