Buffé 1
HEMGJORT ÄR SMART! Regina Hultin i Mariestad är g
alen i naturgodis. Men det blir dyrt, så nu gör Matfoto = min jobbvardag. hon hellre själv. Smält 100 g vit eller mörk choklad över vattenbad. Blanda ner ½ dl russin, 1 dl kokoschips och 2 dl jordnötter. Klicka ut på bakplåtspapper. Nya friska tag »Kära vardag, nu blir det andra bullar. Vi pratar tuff jogging, mer planering, inget socker… Fast i dag bakas det päronpaj i provköket. Kära vardag, vi börjar i morgon.« → Mejla era smarta matidéer till mig. Publiceras ditt bidrag får du boken »Mera vego« av Sara Ask och Lisa Bjärbo. Redaktör lina.wallentinson@otw.se Foto Christina Sundien MUMSIGA MELLISPLÄTTAR Buff és föräldralediga Ellinor Jidenius tipsar om mättande banan- och kesoplättar. Mixa ½ banan och 2 ägg slätt. Tillsätt ½ dl keso, ½ msk kokosmjöl och 1 krm äkta vaniljpulver. Stek i smör eller kokosolja. LYXIG FISKGRYTA – I PÅSE Karin Otterdahl i Stockholm gillar inte att laga mat. Därför är fi skgryta tillagad i stekpåse den perfekta bjudmaten. Minimal insats, men ändå spektakulärt och lyxigt gott! För 4 personer: Lägg 300 g lax och 300 g torsk i bitar i en stekpåse. Tillsätt 2 dl vitt vin, 1 gul paprika i bitar, 1 ask körsbärstomater i halvor, ½ fänkål i tunna strimlor, 1 fi nhackad röd chili, 2 skivade schalottenlökar, 2 skivade vitlöksklyſt or, 2 kvistar dragon, 4 kvistar timjan, 2 lagerblad, 50 g smör i klickar, 1 tsk salt och ½ krm svartpeppar. Förslut påsen. Tillaga ca 30 minuter i ugn, 175°C. Häll upp, toppa ev med räkor. Bjud aioli och bröd till. HATT CHUTNEY Anna-Karin Hatt i Älvsjö gör en stor sats chutney på trädgårdens äpplen. Lägg 1 kg skalade syrliga äpplen i bitar i en kastrull med 500 g hackad lök, 3 fi nhackade vitlöksklyſt or, 2 fi nhackade röda chilifrukter, 2 kanelstänger, 1 tsk riven ingefära och 4 dl äppelcidervinäger. Koka upp, låt sjuda ca 10 minuter. Rör ner 5 dl råsocker. Sjud ca 40 minuter. Rör då och då. Häll på burkar. Förvara i kyl. Chutneyn är godast eſt er cirka en månad. FRUKT ÄR OCKSÅ GODIS Gör seggoda äppeleller vinbärsremmar. Äpple: Koka 3 röda skalade äpplen i bitar ca 5 minuter, tills de mjuknar. Mixa slätt med stavmixer. Sila genom fi nmaskig sil. Bred ut på bakplåtspapper ca 2 mm tjockt. Torka 2–3 timmar, i ugnen på 100°C. Skär i band. Vinbär: Koka 225 g röda vinbär, 50 g hallon och 2 msk honung i en kastrull ca 5 minuter. Gör på samma sätt som med äppelremmarna. Strö ev på kokos eller socker. Lat lyx EGNA JORDNÖTSBARS Rosta 2 dl havregryn och 1 ½ dl hasselnötsmjöl (eller mandelmjöl) i en torr stekpanna på medelvärme. »Smält« ½ dl honung i en kastrull. Ta från värmen och rör ner 1 ½ dl jordnötssmör. Blanda i det rostade, 2 msk linfrön, 1 ½ dl hackade torkade aprikoser och 1 dl torkade tranbär. Lägg i bakpappersklädd form, ca 18 x 26 cm. Ställ svalt. Skär i bitar. LYXIG RADHUSPYTT Fräs strimlad lök och tärnat bacon. I med tärnad blodpudding och sist tärnat äpple. Voilà, radhusbiff en får nytt pyttliv! Rårörda lingon passar till, hälsar Louise Rudwall i Umeå. Schyst vardagsmat – s om r åkar vara grön Solrosplättar, grön carbonara och potatispannkaka. Med Lisa Bjärbos och Sara Asks »Mera vego – mat för hela familjen« (Ordfront förlag) känns det plötsligt inte helt omöjligt att langa fram en helgrön middag, eller till och med två, i veckan. Inställningen till vegetariskt är skönt opräktig; här gäller helt enkelt schyst vardagsmat som råkar vara grön. Får ni era egna barn att äta grönt? – Vi skulle ljuga om vi sa att barnen äter allt. Men vi hoppas att de kommer att gilla grönsaker lika mycket som vi på lite sikt, eſt ersom det alltid fi nns massor av grönt hemma. Och eſt ersom ingen tvingar dem att äta. Det får ta sin tid. Tips på en idiotsäker grön barnrätt? – Pasta i tusen skålar, går alltid hem. Man ställer bara fram pasta och skålar med tillbehör så blandar var och en som den vill. Det kan vara frästa kantareller, soltorkade tomater, avokado, kidneybönor, majs, fetaost, broccoli. Lite vad som fi nns hemma. Sara Ask och Lisa Bjärbo. FOTO: ULRIKA POUSETTE