Buffé 1
Långkokt kycklinggryta AJI DE GALLINA Kycklingen
kokas hel för att ge buljongen maximalt mustig smak. I Peru kryddas grytan med den gula currypasten aji amarillo, men det blir lika gott med thailändsk currypaste. FÖR 6 PERSONER 1 hel kyckling 2 gula lökar 3 skivor vitt bröd 3 dl grädde 1 vitlöksklyfta 1 tsk röd currypaste 125 g riven parmesanost 100 g hackade valnötter rapsolja salt, peppar kokt ägg och ris till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg kycklingen i en kastrull och täck med vatten, tillsätt 1 msk salt. Skala och klyfta 1 gul lök och lägg ner i kastrullen. Koka under lock tills köttet lossnar från benet, ca 1 timme. 2. Skär bort kanterna på brödet och låt det ligga i blöt i grädden. 3. Skala, dela och fi nhacka 1 lök och vitlöken. 4. Lyft upp kycklingen, sila och spara buljongen. Plocka kycklingen från benen och skär köttet i mindre bitar. 5. Mixa brödblandningen med en stavmixer. 6. Fräs lök och vitlök i 2 msk olja i en gryta. Tillsätt kyckling, brödblandning och currypaste. Späd med ca 4 dl av buljongen och låt koka ihop till en simmig sås, ca 5 minuter. 7. Rör ner parmesanosten och krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Avsluta med att strö över de hackade valnötterna. Servera gärna med kokt ägg och ris. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd. Gör laktosfri: välj laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja-, havreeller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: uteslut ägget. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. Kontrollera brödet för laktos, mjölkprotein och ägg. En rik gryta som mättar fi nt Brooklyn, en gång stadsdelen för nyanlända immigranter, är i dag den populäraste bland de yngre. Aji de gallina, en kryddig och krämig kycklinggryta, är Perus nationalrätt och kan tillagas på många olika sätt. B U F F É 8 • 201 4 33