Buffé 1
Karamellig vaniljbrylé FLAN I Annabellas version
ingår förutom vanlig mjölk också sötad kondenserad mjölk, som säljs på burk. FÖR 6 PERSONER 3 dl mjölk (3 %) 1 vaniljstång 5 ägg 2 dl socker 1 burk sötad kondenserad mjölk GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 150°C. 2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och -frön i en kastrull. Sila genom en fi nmaskig sil. Ställ åt sidan. 3. Rör ihop socker och ½ dl vatten i en kastrull, låt koka till en gyllenbrun karamell. Fördela karamellen i ugnssäkra portionsformar. 4. Vispa ner kondenserad mjölk och ägg i mjölken. Häll smeten i formarna. 5. Ställ formarna i en långpanna, fyll långpannan med vatten. Tillaga i ugnen ca 40 minuter, eller tills den precis stannat. Låt svalna, gärna i kylskåp till nästa dag. 6. Vid servering: Vänd formen upp och ner på ett fat, dra ev försiktigt med en kniv längs kanten på formen om den inte lossnar. Spännande möten med okända gäster… FÖR ALLA Fri från gluten. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg. Kvällen avslutas med Annabellas peruanska flan, en krämig brylépudding med brynt karamellsås, här toppad med ett råsocker som smaksatts med krossade kaff ebönor och kakao-nibs. Svensk variant Eat With fi nns än så länge inte i Sverige, men initiativ i samma anda är på gång, som det nystartade »invitationsdepartementet«, en facebook-grupp som sammanför svenskfödda personer eller familjer med utlandsfödda genom att bjuda in varandra på middag. Hittills har responsen varit överväldigande för organisationens grundare, Ebba Åkerman, som jobbar som lärare. – Via hemsidan har jag fått över 400 middagsförfrågningar och i inboxen ligger runt lika många mejl från personer som vill bjuda på middag runt om i landet, berättar Ebba. Hon vill också poängtera att hennes nätverk fokuserar på samhällsansvar och inte ska jämföras med organisationer som bygger på kulinariskt utbyte! B U F F É 8 • 201 4 35