Buffé 1
NÄST SIST ICA Kort: 033-47 47 90 ICA kundkontakt:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Tel redaktionen/växeln: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buff e@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se Receptansvarig: Ellinor Jidenius (föräldraledig), Sofi a Nilsson (vik), sofi a.nilsson@otw.se Art director: Nina Olsson Formgivare: Irina Rönnskog Webbredaktör: Camilla Thörnqvist camilla.thornqvist@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anders Milbers, Christina Karlsson Produktion: OTW Communication, (miljöcertifi erat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets På ica.se/buff e hittar du bland annat utlovat extramaterial, information om rekvisita och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buff és tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buff é utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICA-kort. Mer info på ica.se. Vinn 300 kr i matpengar! 2. Aji de gallina är en peruansk A. Pannkaka B. Sallad C. Gryta 3. Märit Östberg startade projektet A. Vin & svin B. Vinn på svinn C. Vinnande svin Baka med bönor! Prova hälsobloggaren Sarah Brittons supergoda cookies. Svarta bönor, chiafrön och torkade tranbär får man på köpet när man fikar. Foto Christina Sundien BLACK BEAN CHOCOLATE CHILI COOKIES Ingen kan ana att den bärande ingrediensen i kakorna är svarta bönor. Sätt ugnen på 175°C. Blanda 2 msk chiafrön (eller linfrön), ¾ dl lönnsirap (eller honung) och ½ tsk vaniljpulver i en skål. Låt stå. Mixa 2 dl kokta svarta bönor, 2 msk kokosolja, ¾ dl kakao och ½ tsk kajennpeppar med stavmixer. Rör ner chiablandningen. Tillsätt ¾ dl hackad mörk choklad och ½ dl hackade torkade tranbär. Klicka ut smeten på bakpappersklädd plåt. Strö över ½ tsk fl ingsalt. Ställ in i ugnen ca 20 minuter. Förvara kakorna övertäckta i kyl. 50 VINNARE Gör så här: Skriv ner svaren på ett vykort och skicka till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm, eller mejla till tavling.buff e@otw.se eller gå in på ica.se/buff e. Tävlingen pågår till den 3 september. Vinnarna presenteras på ica.se/buff e från den 17 september. 1. Tar Sarah Britton med till öde ö A. Rödbetor B. Kikärter C. Sötpotatis 4. Viktors pappa hade aldrig smakat A. Ostron B. Tonfi sk C. Lamm Nästa nummer kommer 17 september Skörda, laga & byt En har fullt med äpplen, en annan gott om svamp. Samla vänner och bekanta till en höstig foodswap. Eller duka upp till skön skördefest med potatismuffi ns, rotfruktssallad och tarte tatin på päron. Kul matbytardag med… inlagt, torkat… och bakat! 5. Ny rörelse för ökad hållbarhet A. Pallafrukt.se B. Pallagodis.se C. Pallaäpplen.se till sist... Många har hört av sig... B U F F É 8 • 201 4 Men vad tycker du om Buffé? Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. 39 Läs mer om Sarah Britton på sid 5. 6 5 PASTA, SALSICCIA & VALNÖTTER SVAMPFRITTATA MED LAGRAD OST 9 RÖD LINSSOPPA MED KOKOS & TOMAT 10 KIKÄRTSCURRY MED HALLOUMI 8 KORV MED VITA BÖNOR & GREMOLATA korvar. Bryn korvfärsen i olja med 1 riven vitlöksklyfta. Blanda ner 50 g hackade valnötter, 1 kruka hackad persilja, pastan och 1 dl riven parmesanost. Värm och späd med lite av kokvattnet. Salta och peppra. Toppa med rucola och bjud mer parmesan till. 6. SVAMPFRITTATA MED LAGRAD OST Ome-lätt middag. FÖR 4 PERSONER Skiva 250 g skogschampinjoner och hacka 2 vitlöksklyftor. Fräs i olivolja ca 3 minuter. Salta och peppra. Blanda 6 ägg med 3 dl mjölk, 2 dl riven lagrad ost, 2 krm salt och 1 krm peppar och häll över svampen. Stek på medelvärme, vänd omeletten när den stelnat och stek på andra sidan. Servera gärna med en äppel- och rucolasallad. 7. ÄPPELGOTT MED NÖT- & HAVRESMUL Kanelstekta äpplen. FÖR 4 PERSONER Skala, kärna ur och skär 4 äpplen i centimetertjocka skivor eller klyftor. Stek dem gyllene i smör. Tillsätt 1 msk farinsocker och 1 tsk kanel, rör tills sockret smält. Stek 1 dl havregryn och 2 msk hackade hasselnötter i smör tills det får färg. Blanda i 2 msk fl ytande honung. Strö smulet över äpplena. Servera med vaniljglass. 8. KORV MED VITA BÖNOR & GREMOLATA Strössla med citron. FÖR 4 PERSONER Grilla eller stek 8 av dina favoritkorvar. Värm 1 burk färdig pastasås (ca 400 g), häll i 1 burk kokta stora vita bönor (ca 400 g). Salta och peppra. Blanda fi nrivet skal av 1 citron, 2 hackade vitlöksklyftor och 3 msk fi nhackad persilja. Strö gremolatan över tomatsåsen och bjud med korven. Bröd eller rostad potatis är gott till. 9. RÖD LINSSOPPA MED KOKOS & TOMAT Gott med naanbröd. FÖR 4 PERSONER Skala och hacka 1 gul lök. Fräs löken mjuk i olja i en stor gryta. Tillsätt 2 ½ dl röda torkade linser, 1 burk krossade tomater (ca 400 g), 1 burk kokosmjölk (ca 400 g), 5 dl vatten och 2 hönsbuljongtärningar. Låt småkoka utan lock ca 15 minuter, tills linserna är mjuka. Späd ev med vatten. Krydda med 1 krm salt, 1 krm peppar, färskpressad juice av ½ lime och ½ msk honung. Strö ev koriander över. 10. KIKÄRTSCURRY MED HALLOUMI Genväg till Indien. FÖR 4 PERSONER Skala och hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta. Fräs detta i olja med 1 tsk spiskummin och 2 tsk garam masala. Tillsätt 1 burk kokta kikärter (ca 400 g), 1 förpackning passerade tomater (500 g) och 1 kycklingbuljongtärning. Låt koka 5–10 minuter. Tillsätt 100 g färsk spenat. Salta och peppra. Strö över 1 kruka hackad mynta. Bryt 2 halloumi (à 200 g) i grova bitar och stek i olja, pressa över lite färskpressad citronjuice. Ris är gott till. B U F F É 8 • 2 0 1 4 37 buf1408s36-37 Vardagsfavoriter.k.indd 37 2014-07-23 10:06 Variera vardagen lätt som en plätt!