Buffé 1
med största MÖJLIGA SMAAAK... J ag letar mig fram
till den stora parkeringen vid Slottsskogen i Göteborg. Bakom det glänsande vita tältet står husvagnar och lastbilar i snygg ordning. Det hänger tvätt på tork och barn springer runt och jagar varandra. Robert och Maria Bronett möter upp vid sin husbil. Robert och jag känner varandra sedan 25 år tillbaka, och när cirkusen nu kommit till Göteborg har jag åtagit mig att fi xa middag till det brokiga cirkusgänget. I husbilens pentry börjar jag hacka och förbereda. Aldrig tidigare har jag lagat mat med hästar, clowner och lindansare precis utanför dörren. Det märks att matintresset är stort bland cirkusens många konstnärssjälar; hela tiden kommer någon förbi och pratar en stund. Vi utbyter idéer och diskuterar recept från världens alla hörn. Engelska är det gemensamma språket, men det blandas friskt med tyska, kinesiska, ryska och franska. Robert berättar att man ofta samlas och äter tillsammans efter föreställningarna. Framåt kvällen dyker alltid en gitarr eller ett dragspel fram. Hur kan så många människor från så olika kulturer hålla sams? Det är cirkusvärldens styrka, menar Robert. Först och främst är man en del av cirkusen; det är showen som är i centrum. Nationaliteter och religioner är oväsentliga. Det man lär sig uppskatta är människan för det den kan och det den gör. I den här världen fi nns en beundran och en vördnad för talangen och förmågan att sticka ut och vara annorlunda. Manegen släcks ner, men grillglöden lyser upp sensommarkvällen. Precis som cirkus får folk att mötas får mat människor att samlas. Målet är detsamma – att skapa energi och glädje. Föreställningen är slut. Kalaset kan börja! AUBERGINERULLAR MED GETOST Pyssligt men gott! Saltet som skivorna först strös med hjälper till att dra ut en del av vätskan så att auberginen blir fastare. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 2 auberginer (ca 600 g) 1 ½ tsk torkad oregano 1 msk balsamvinäger 300 g getfärskost (t ex Chavroux) olivolja salt GÖR SÅ HÄR: 1. Skär auberginen i tunna skivor på längden. Lägg dem på en skärbräda. Strö över 1½ krm salt. Låt stå 15 minuter. 2. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper. Pensla skivorna med 2 msk olja. Grilla eller stek så att de får färg på båda sidor. Krydda med oregano och ringla över vinäger. Låt svalna. 3. Lägg plastfolie på en skärbräda. Lägg ut aubergineskivorna så att de överlappar varandra till en fyrkant, ca 15 x 20 cm. 4. Rör getosten så den blir mjukare. Bred försiktigt ett tunt lager av osten på auberginen. 5. Lyft plasten vid ena sidan och rulla ihop till en rulle (som en rulltårta). Vrid/snurra ihop plasten i ändarna till en fast rulle. Lägg i kylen minst 2 timmar. 6. Ta bort plasten och skär ca 3 cm tjocka skivor. Lägg rullarna på ett fat. Stick ev i små träspett. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Innehåller laktos och mjölkprotein. B U F F É 8 • 201 4 9