Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg PÅ KROGEN
Nöjesnytt Helsingborg NÖJESNYTT MODE
Nöjesnytt Helsingborg NOTISER
MÄSTERKOCKARNA SOM GÖR SVERIGE SÅ MYCKET GODARE E
n av dem har tävlat i nästan alla mattävlingar som finns. De andra två har tävlat om titeln Sveriges Mästerkock i det populära tv-programmet. Nöjesnytt bad dem göra en specialmeny med tre rätter speciellt för våra läsare. Här är förslaget från Torbjörn Lagmark, Suzana Axeheim och Andreas Wennborg. Wennborg som också de har fått smak för tävlande. Med “Nya Lagmarks” bröt Torbjörn Lagmark ny mark då han T introducerade begreppet gourmetas, inspirerade av bland annat spanska tapas. “Moderna, fräcka, varma tapas, som kan föra tankarna till Mallorca eller Barcelona”, säger han. I lokalen på 550 kvadratmeter med utsikt mot Sundstorget och Kungsgatan finns också en tapasbar och en matstudio, där man själv kan laga till godsaker tillsammans med Torbjörn Lagmark. Den här gången är de matlagande gästerna Andreas Wennborg och Suzana Axeheim. SUZANA AXEHEIM När Suzana var med i tävlingen Sveriges Mästerkock var hon en av de 2 000 sökande som fick komma på audition. – Sveriges Mästerkock är egentligen en amatörtävling så till vida att man inte ska ha arbetat i kök, berättar hon. Men tyvärr var det nittio procent av deltagarna som hade gjort det. Det var bara jag, en överläkare och några andra killar som aldrig jobbat professionellt med matlagning. Suzana Axeheim beskriver sig som “total amatör”. – Det jag kan har jag lärt mig själv, men jag vet att jag är bra på att laga mat och kan en hel del om näringslära och matens kemi. Den första tävlingsrätten hon gjorde för programmet var en Boeuf Bourguignon. Inte hennes “paradrätt”, men en rätt som visar om man kan matlagning från grunden eller inte. Den goda franska grytan tog henne vidare till juryn, som gav henne i uppdrag att laga en ny rätt. Det blev grillade lammkotletter 74 | nöjesnytt orbjörn Lagmark är närmast en institution för finsmakarna i Helsingborg med omnejd. Här bjuder han in till gourmetmiddag tillsammans med Suzana Axeheim och Andreas med ugnsbakade rotfrukter och balsamicosky. Resultatet var mycket lyckat – när jurymedlemmen Per Morberg smakade utbrast han “De är så jävla goda” och Leif Mannerström berömde särskilt rotfrukterna. Efter flera auditions väljer juryn ut 40 av de bästa amatörkockarna i landet. De får åka på matlagningsläger till Glasklockorna i Gävle. Det innebär 4-5 dagars matlagning och tävlingar från morgon till kväll. I den säsong hon deltog kvalade 12 tävlande in till finalomgången. – Jag tror jag var lite för korrekt och disciplinerad. Man ska ju tänka på att det är en tv-produktion också. ANDREAS WENNBORG Andreas deltog i den första säsongen av Sveriges Mästerkock och beskriver sig själv som “Husmanskonstnären från Helsingborg”, en sjöman som gått i land för att följa sitt kall – det vill säga att laga mat. Han var på sjön i sju år och läste till sjökapten, en utbildning han inte slutförde för att dragningen till matlagning blev för stor. Redan som barn var han intresserad av matlagning och det tog rejäl fart när han och två andra killar i klassen började laga mat tillsammans. Han kom nia i tävlingen och beskriver sitt deltagande som en genväg in i restaurangbranschen. – Tävlingen innebar att folk fick upp ögonen för vad jag kan. Jag har haft flyt sedan dess med folk som tagit mig under sina vingar och lärt mig sådant jag inte kunde tidigare. I dag titulerar han sig kock och arbetar på en restaurang på Bjärehalvön. Parallellt driver han ett eget matföretag där han sysslar med catering, matlagningskurser och håller föredrag om matinspiration. Han är även matkrönikör i en tidning. Livet på havet var spännande och äventyrligt, men allra bäst trivs han i köket. – Jag brinner för matlagning. Hur man än jobbar med mat är det passionen som är det viktigaste. TORBJÖRN LAGMARK Torbjörn Lagmark som har bjudit in de två gästkockarna är inte bara en känd mästerkock som driver en framgångsrik restaurang, matstudio, vinotek och tapasbar i Helsingborg utan även författare. Boken “Mat för ett liv i balans” utsågs till Sveriges bästa i sin kategori. Lite överraskande är han också spänningsförfattare och kommer i dagarna ut med Sveriges första kockroman, om en kocks otroliga äventyr. Boken “Jakten på den mystiska bägaren” är ett hisnande äventyr om kocken Hugo Larssons vilda jakt genom Europa. Som förlaget skriver: “Det självklara valet för dig som älskar mat, vin och spänning”. ■ AV: LAZZE X EVENTHÉN & LILITH WALTENBERG
Nöjesnytt Helsingborg SERIER