Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg PÅ KROGEN
Nöjesnytt Helsingborg NÖJESNYTT MODE
Nöjesnytt Helsingborg NOTISER
Förrätt SMÖRSTEKTA PILGRIMSMUSSLOR PÅ SVAMPTAPENA
DE MED ROSTAD SPICKESKINKA 4 personer 8–12 pilgrimsmusslor 200 g färsk svamp ev. 1 msk tryffeltapenade smör till stekning av svampen 1 msk neutral rapsolja 8–12 skivor torkad skinka (spicke-, parma- eller serranoskinka) Gör så här: Börja med att lägga skinkan direkt på plåten, utan fett eller bakplåtspapper. Skivorna får inte ligga på varandra. Grädda i 200˚ varm ugn tills skivorna är vackert gyllenbruna, tar man ut skivorna för tidigt blir de mjuka och sladdriga. Lägg de färdiggräddade skivorna på hushållspapper. Lägg även de tinade eller färska pilgrimsmusslorna på hushållspapper. Dela svampen i mindre bitar, stek lite åt gången i het stekpanna tillsammans med en klick smör. Lägg svampen i en matberedare och mixa till en grov tapenade, den ska inte var slät som en puré. Lägg tapenaden i en skål, smaka av med salt, nymald vitpeppar och eventuellt tryffeltapenade. Denna svamptapenade kan serveras kall eller varm. Fördela den på tallrikarna. Hetta upp en stekpanna, lägg i en klick smör, stek musslorna i ca 1 minut per sida och fördela dem ovanpå svamptapenaden. Lägg 1 skiva skinka på varje mussla. ■ TORBJÖRN LAGMARK Torbjörn Lagmark har tävlat i de flesta stora kockmästerskap och skrivit flera prisade böcker om mat och livsstil. Han stod för förrätten under mötet mellan mästerkockarna som tog plats i hans restaurang Lagmarks på Sundstorget. BACONLINDAD SPETSKÅL & VÅRLAMMRACKS 4 personer 1 st. spetskål 8 skivor bacon 1 kruka färsk timjan Ruccola efter smak och tycke salt 1 klyfta vitlök 1 matsked rapsolja 1 matsked extra virgin olivolja 8 st. lammracks 4 st. tandpetare Gör så här: Lägg upp allt så att du har alla ingredienserna framför dig. 1. Dela spetskålen i 4 lika stora bitar. Skär bort rotfästet. 2. Linda baconet runt spetskålen och fäst med tandpetare. 3. Sätt ugnen på 125 grader 4. Stek först de snygga bitarna försiktigt i en varm panna med rapsolja tills de får en fin yta. 5. Lägg i ugnssäker form och stek ytterligare 7 min. 6. Pressa vitlöksklyftan och gnid in den, salta 7. Hetta upp en grillpanna och stek lammracken i rapsolja 5-7 min på varje sida så att de får fin färg. Vänd två gånger så att de får ett fint grillmönster. 8. Lägg ruccolasallad i botten, lägg spetskålen över och korsa två racks . 9. Ringla olivolja över 10. Lägg 3-5 spröda timjamkvistar över. Ni har en underbar vårtallrik med härliga säsongsråvaror. ■ SUZANA AXEHEIM Suzana Axeheim kom bland de trettio bästa kockarna men nådde inte ända fram under slutkvalet i Gävle. Hon lagade en huvudrätt till Nöjesnytts gourmet-träff. Huvudrätt PANNACOTTA PÅ GRÖNT THE & LAKRITS MED HALLONCOULIS, MYNTA & FÄRSKA BÄR 4 personer 4 dl vispgrädde 2 msk strösocker 1 dl grönt the med citronsmak t.ex. Hobbs Sköna Gröna 1 msk lakrits, gärna från Ramlösa Lakritsfabrik 2 gelatinblad 500 gr frysta hallon 1 dl vit sirap 1 skvätt rom eller cognac Färska hallon och blåbär Färsk Mynta Gör så här: Pannacotta: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden med the och socker. Ta bort från värmen och låt dra en stund. Smaka av så att man kan ana thesmaken. Tillsätt lakritsen lite i taget och smaka av hela tiden. Lakritsen kommer mot slutet i smakregistret. Det får inte bli för mycket, man ska bara ana att den är där. Koka upp igen och mixa ner gelatinet med stavmixer. Häll upp i formar och ställ i kylen tills pannacottan stelnat. Halloncoulis: Lägg hallonen i en kastrull. Slå på sirap, sprit och lite vatten. Låt koka ihop ordentligt. Sila alltihop genom en finmaskig sil så att kärnorna försvinner och du har en klar sås kvar. Reducera till cirka hälften. Du har nu en lite trögflytande coulis som smakar massor av hallon. Stjälp upp pannacottan på en tallrik, värm med en brännare så lossnar den ganska lätt. Arrangera snyggt med coulis och färska bär. ■ Dessert ANDREAS WENNBORG Helsingborgskocken Andreas Wennborg var en av de mest hyllade deltagarna i tv-programmet Mästerkockarna men blev utslagen på grund av en omelett. När Nöjesnytt bjöd in till middagsträff stod han för efterrätten.
Nöjesnytt Helsingborg SERIER