Friluftsliv Ledare
Friluftsliv Innehåll
Friluftsliv Brev
Friluftsliv Friluftsnytt
Friluftsliv Johanna Davidsson
Friluftsliv Lovisa Larsson
Friluftsliv Mat i kajak
Friluftsliv Upptäck MTB
Friluftsliv Festivalsommar
Friluftsliv Landskamp
Friluftsliv Drickbart vatten?
Dricka eller inte dricka fjällvatten? Fjällvandri
ng lockar både svenska och utländska turister under sommarhalvåret. För en lyckad vandring är tillgång till rent dricksvatten avgörande. Men går det att dricka direkt ur en fjällbäck och vad är i så fall viktigt att tänka på? text: Matilda Skoglöw foto: Henrik Witt E n härlig fördel med att vandra i fjällen är att man inte behöver bära med sig sitt vatten. Fjällbäckar anses i allmänhet rena och som en naturlig källa till dricksvatten. Men samtidigt är det så att ingen myndighet kontrollerar fjällvattnets kvalitet och de klara bäckarna kan gömma mikroorganismer som gör oss magsjuka. – Det är upp till var och en att bestämma om vattnet i en fjällbäck känns drickbart men det kan vara svårt att själv bedöma om det finns bakterier eller virus däri, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket. Det säkraste alternativet för Christina Lantz den som fjällvandrar är att välja grundvatten som trängt upp ur marken. Vattnet håller då lika god kvalitet som det från en djupborrad brunn. Men ju längre bort från grundvattenkällan du kommer desto större är risken att vattnet kommer i kontakt med saker som förorenar, till exempel fågelbajs. Även om förorenat fjällvatten inte är vanligt kan du ha otur. – Det är klart det går att dricka fjällvatten men det är viktigt att vara medveten om riskerna som finns och inte utgå från att det alltid är rent, säger Christina Lantz. Grundrådet Christina Lantz och andra experter ger för att undvika episoder av magsjuka på vandringen är att koka vattnet du tar från fjällbäckar. Vattnet ska bubbla kraftigt och helst i några minuter. Det finns idag ingen sammanhållen statistik över hur många som drabbas av sjukdom när de fjällvandrar. Men risken att bli magsjuk är lika stor oavsett årstid. – Det kan vara naturligt att tänka att sommaren är värst eftersom många bakterier trivs i värme »Grundrådet för att undvika episoder av magsjuka på vandringen är att koka vattnet du tar från fjällbäckar.« men det finns också vissa bakterier och virus som är bra på att klara kalla temperaturer, till exempel campylobakterier, säger Christina Lantz. Var i Sverige du befinner dig rent geografiskt spelar inte heller någon roll för mängden virus och bakterier. – Det är förekomst av människor och djur som gör att risken för förorening blir stor. Ett populärt län för fjällvandring i Sverige är Jämtland. Länsstyrelsen i Jämtland får med jämna mellanrum frågor om möjligheten att just dricka vattnet på fjället. – Att ge ett svar rakt av är svårt men i jämförelse Strömmande vatten på fjället anses i allmänhtet vara rent, men tänkt ändå efter innan du dricker. friluftsliv#2–2018 65
Friluftsliv Upplev orkidéer
Friluftsliv Landet runt
Friluftsliv Sista ordet