Buffé 1
NYFIKET OCH GLITTRIGT 95-00 En gyllene period. IT
-vågen växte och växte och växte... Den digitala frälsningen av världen var nära. Miljardärerna blev fler och champagnen flödade. Nyfikenheten växte likaså, och vi blev alltmer intresserade av de asiatiska köken. B uffé föds 1995. Det blir en långsam »förlossning«; från det första stapplande testnumret i mars till den defi nitiva lanseringen i december, då ICA bjuder sina bästa kunder på den stora julklappen: Alla som använder ICA-kundkort får tidningen Buff é gratis hem i brevlådan! Och det är många! Buff ébabyn fi ck inte någon vanlig amning; det handlade snarare om kokosmjölk! Nyfi kenheten på världen var stor, och den lille krabaten vände genast blickarna mot Asien. Butikshyllorna hade ännu inte berett plats för konstigheter som sweet chilisås och kokosmjölk, så därför fanns det recept på dessa i tidningen under 1996. Trotsigt och kaxigt fortsatte vildbattingen att utforska citrongräs, kaffi rlimeblad och currypaster i långa rader. Läsare reste långväga utan att få tag i nödvändiga ingredienser. Både läsare och handlare var upprörda. Men det var inte bara asiatiska konstigheter som fi ck många att sätta morgonkaff et i vrångstrupen. Första skandalen! Med rubriken Rock’n’roll i Godsfi nkan bjöd den heta Kristianstadskrogen Godsfi nkan på coola rätter. Problemet var att de häftiga tallrikarna plåtades på skivomslag, och på ett av dessa, av Tom Waits, skymtade en barbröstad kvinna. Telefonerna gick varma... Andra skandalen! Mera bröst, dock påklädda, och nu glödde telefonerna. I den glamorösa era som rådde -98 skulle vi bjuda på lyxig supé för två. Två medelålders smokingklädda (kända) kockar bjöd två, minst sagt yppiga, damer i glittrande kreationer på lyxig mat och dryck. Skandal, gubbsjukt, avgå… Det vara bara att pudla och be hundrafalt om ursäkt. Med förstående »föräldrar« kunde den lilla krabaten fortsätta att irritera. Det ska dock tilläggas att det var väldigt många som också uppskattade skriverierna om alla konstiga »nymodigheter«. Ramen på modet. Ramennudlarna erövrade mången student. Och udon och soba började förekomma på krogarna. Trendiga Wagamama i London, som släppte boken »Way of the noodles« 1996, fi ck efterföljare som East Noodle Bar i Stockholm. Buff é hängde på med snabblagade nudelrätter. Japanskt för hela slanten blev det i samband med OS i Nagano 1998. Sushi var vid tiden fortfarande dolt i ett lyxigt och exklusivt skimmer. Men nu fi ck vi lära oss att göra de små risrätterna. Misopaste och dashi, nori och gari avhandlades liksom kaiseki och macha. Detta liksom recepten på picklade grönsaker känns fortfarande aktuellt. Liksom temanumret året efter... Dim sum är hett, konstaterade vi då i ett nummer som helt ägnades åt asiatisk mat med tonvikt på den kinesiska. Recept på dim sum, wokskola och massor med läsning bjöds det på. I dag kan ICA erbjuda ett eget sortiment med frysta dim sumdumplings. På supertrendiga Felix i Hongkong fi ck vi lära oss ett nytt begrepp: Pacifi c rim. Ett kök som fortfarande känns mycket hett och rätt med sin inriktning på rätter med massor av frukt och grönt. Trots fortsatta klagomål från läsare som inte hittade röstchocker! ingredienserna i sin butik fortsatte den barnsligt stora nyfi kenheten på att utforska nya matländer. USA var av olika anledningar mycket i ropet. Subs & wraps upptäckte vi -96, men det var främst grillandet som lockade. Jonas Borssén lärde oss om glaze och rubb, och om köttstycken som skulle ligga i grillen en hel dag... 1998 ägnades ett helt nummer åt USA med temat Join the party. Partystämning var det gott om i It’s arap! slutet av 90-talet, inte minst tack vare alla uppfi nningar i Silicon Valley. Champagneliknande IT-bubblor skulle frälsa världen. Vi hängde givetvis på och fi ck recept av IT-gurun Johan Staël von Holstein (Icon Medialab), programmerare och IT-designers – och så kallade vi maten för IT-food... Festen kulminerade med millennieskiftet. Påkostat som aldrig förr – eller senare för den delen – blev det 100 sidor tjocka festnumret (med riktigt omslagspapper). Choklad- och kolatårtan på omslaget tog priset! Och den är lika god i dag, se ica.se. I världen... DETTA HÄNDE 95 Sverige stoppade försäljningen av blyhaltig bensin. Sverige, Finland och Österrike blev medlemmar i EU. 96 Pernilla Wiberg vann slalom och kombinationen i alpina VM i Spanien. Göran Persson blev ny partiledare och statsminister och Bill Clinton blev president i USA. Internet slog igenom på bred front i Sverige. 97 Mathias Dahlgren, då 27, vinner Bocuse d’Or, kock-VM i Lyon. Lars Leijonborg blir partiordförande för Folkpartiet. Storbritannien överlämnar Hongkong till Kina. Prinsessan Diana omkommer. Miljökatastrofen vid bygget av järnvägstunneln under Hallandsåsen avslöjas. 98 Moderna museet i Stockholm nyinvigdes. 63 ungdomar omkom och 170 skadades vid diskoteksbranden i Göteborg. Astra gick samman med brittiska Zeneca. Norska Schibsted köpte ägarmajoriteten i Svenska Dagbladet. Fucking Åmål hade premiär. Oslos nya fl ygplats Gardermoen invigdes. 99 Ford köper Volvo personvagnar AB. Stockholm Pride arrangeras för första gången. Tax-free-försäljningen vid resor inom EU upphör. 1997 startade ICAs webbsats... OCH PÅ ICA ning. »Om man nyttjar mediet rätt så är webben, eller World Wide Web som det egentligen heter, en gigantisk informationsservice. Och nu när ICA bestämt sig för att ha en egen sida på webben så kommer mycket information och kunskap som fi nns inom ICA att göras tillgänglig för många«, skrev Anna Gidgård i Buff é. 12