Buffé 1
VARMKORV I BRÖD Klassiker i mingelformat. 10 KORV
MED BRÖD FESTDAGEN Lägg lagerblad och vitpepparkorn i en stor kastrull med vatten. 30 MINUTER FÖRE SERVERING Koka upp vattnet. Lägg i 10 wienerkorvar. Låt sjuda 10 minuter. Ställ fram kastrullen. Bjud med korvbröd, rörorna och rostad lök. GURKSALLAD MED CURRY God gröning med smak av curry. GER CA 5 DL 1 DAG FÖRE FESTEN Blanda 1 dl majonnäs, ½ dl crème fraiche, 3 dl bostongurka,1 ½ tsk curry, 2 msk fi nhackad dill, 1 msk färskpressad citronjuice, 1 krm salt och 1 krm peppar. Förvara övertäckt i kyl. RÄKSALLAD MED PEPPARROT En skön klassiker i ny tappning. GER CA 5 DL 1 DAG FÖRE FESTEN Blanda 1 dl majonnäs, ½ dl crème fraiche, 2 tsk dijonsenap, 4 msk hackad dill, 4 msk fi nskuren gräslök, 1 msk riven pepparrot på tub, 1 krm salt och ½ krm peppar. Blanda ner 200 g skalade, grovhackade räkor. Förvara övertäckt i kyl. PIZZA BIANCA MED GETOST Blond pizza! I stället för tomatsås på pizzan bjuds en salsa och en pesto att klicka på efteråt. GER 6 PIZZOR À 10 BITAR 2 msk olivolja 500 g ricottaost 500 g getost av chèvretyp chiliflakes olivolja salt, peppar PIZZADEG 3 ½ dl iskallt vatten 50 g jäst 2 msk olja 9 dl vetemjöl ½ msk salt mjöl till utbakning GÖR SÅ HÄR: 1 DAG FÖRE FESTEN tipsigt Bråttom? Färdig pesto genovese och kronärtskockscrème passar fi nt att toppa pizzan med. 1. Rör ihop vatten, jäst och olja till pizzadegen. Tillsätt mjöl och salt och knåda för hand eller i degmaskin till en smidig deg, ca 5 minuter. Låt degen jäsa 1½ timme i en stor degbunke. 2. Ta upp degen, dela och forma den till 6 bollar. 3. Lägg på ett fat och täck med en blöt handduk. 19 Ställ in i kylen och låt stå minst 5 timmar. 2–6 TIMMAR FÖRE SERVERING 4. Sätt ugnen på 250°C. Kavla ut degbollarna till längder, ca 40 x10 cm, på mjölat bakbord. 5. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla längderna med olivolja. 6. Bred på ricottan och smula över getosten. Strö över 1 krm chilifl akes på varje pizza. 7. Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 225°C. Grädda ca 10 minuter, eller tills pizzan fått fi n färg. Låt svalna. Förvara övertäckt med aluminiumfolie. 1 TIMME FÖRE SERVERING 8. Sätt ugnen på 125°C. Ställ in pizzan i mitten av ugnen och värm ca 10 minuter. 9. Klipp eller skär varje pizza i 10 bitar. Bjud med salsa och pesto. VALNÖTSPESTO Valnötterna, och spenat, ger extra smak. GER CA 5 DL 1 DAG FÖRE FESTEN Mixa 200 g valnötter, 2 krukor färsk basilika, 100 g babyspenat, 2 vitlöksklyftor, 1 msk färskpressad limejuice, 3 dl olivolja, 3 krm salt och 2 krm svartpeppar i en matberedare. Förvara övertäckt i kyl. TOMATSALSA Frisk salsa att toppa pizzan med. GER CA 5 DL 1 DAG FÖRE FESTEN Hacka 5 tomater fi nt. Blanda med 1 urkärnad och fi nhackad röd chili (t ex spansk peppar), 1 riven vitlöksklyfta, 1 msk äppelcidervinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Förvara övertäckt i kyl. 1 TIMME FÖRE SERVERING Rör ner 1 ½ dl hackad basilika.