Buffé 1
bygg bästa brickan. Så bygger du bästa ostoch cha
rkbrickan. Få tips kring ostar, korv och skinkor. Och fräscha tillbehör som gör det lilla extra, se ica.se/buffe20år. Variera Ta kyckling eller lamm i stället för fl äskfi lé. FLÄSKFILÉ MED GRÖN CAESAR Ringla vackert grön dressing över det uppskurna saftiga köttet. FÖR 10 PERSONER (BUFFÉ) 2 fläskfiléer (à ca 500 g) 2 vitlöksklyftor rivet skal av 2 citroner olivolja salt, svartpeppar rucola till garnering CAESARDRESSING ½ vitlöksklyfta 5 sardellfiléer 1 äggula 1 dl riven parmesanost 1½ tsk färskpressad citronjuice 2 dl rucola 1 dl neutral olja (t ex rapsolja) GÖR SÅ HÄR: 1–2 DAGAR FÖRE FESTEN 1. Sätt ugnen på 125°C. 2. Skala och fi nriv vitlöken. Blanda med citronskal, 1 tsk salt och 2 krm peppar. 3. Putsa fl äskfi lén. Bryn den runt om i olja i stekpanna till fi n färg. pimpa buffen Ost & chark är alltid rätt! Med en minimal arbetsinsats lyfter man buffén ytterligare några snäpp. Ost och chark funkar förstås lika bra som plock till fördrinken eller som en stämningshöjare framåt nattkröken. 4. Lägg över i en ugnssäker form. Gnid in fi léerna med citronblandningen. 5. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Ställ in i ugnen tills innertemperaturen är 70°C. Låt svalna. 6. Skär köttet i tunna skivor på snedden. Lägg ev på serveringsfat. Täck och förvara kallt. 7. Caesardressing: Mixa vitlök, sardeller, äggula, parmesan, citronjuice och rucola slätt i en matberedare. Tillsätt oljan i en fi n stråle under fortsatt vispning. 8. Smaka av med salt. Täck och förvara kallt. 1 TIMME FÖRE SERVERING 9. Ta ut köttet ur kylen. 10. Strax före servering: Ringla dressingen över köttet. Garnera med rucola. Visst är det gott med italiensk prosciutto, spansk serrano och fransk brie. Men Dan Jacobson, bland annat ansvarig för ICA:s sortiment »God smak från« där man lyfter fram småskaliga producenter, vill ändå slå ett slag för lokalt hantverk. – Det finns en stark charktradiUGNSBAKAD LÄTTGRAVAD LAX MED DILLPESTO Gravningen ger sälta och saftighet. FÖR 10 PERSONER (BUFFÉ) 1 hel laxsida (ca 1,8 kg) ¾ dl strösocker ½ dl salt 2 msk finrivet citronskal GÖR SÅ HÄR: DAGEN FÖRE FESTEN 2 msk färskpressad citronjuice 1 tsk mortlad vitpeppar dill till garnering DILLPESTO 2 krukor dill 1 ½ dl rapsolja 1 skalad vitlöksklyfta ½ dl solrosfrön 1 msk färskpressad citronjuice 1 msk finrivet citronskal salt, svartpeppar 1. Blanda socker, salt, citronskal- och juice och vitpeppar. Skär bort skinnet på laxen. Skär i ca 3 x 3 cm stora bitar. Lägg laxbitarna i dubbla plastpåsar och häll i sockerblandningen. Skaka och gnid in i laxen. Låt ligga i kylen ca 2 timmar. 2. Sätt ugnen på 175°C. 3. Ta ut laxbitarna ur påsen, lägg på en bit hushållspapper, torka laxen torr. Lägg i en smord ugnsform,ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna. 4. Lägg ev över laxbitarna på serveringsfat. Förvara övertäckt i kyl. 5. Dillpesto: Mixa alla ingredienser med 2 krm salt och 1 krm peppar. Förvara övertäckt i kyl. 1 TIMME FÖRE SERVERING 6. Ta ut laxen så den hinner bli rumsvarm. Vid servering: Klicka dillpeston över laxen. Garnera med plockad dill. tion i Sverige som är spännande att visa upp. Några lokala ostar, skinkor eller korvar kan också bli en rolig snackis på festen. Dans egna favoriter är rökeriet Vindelns rökta sidfläsk och skinka, skurna i tunna skivor. – Och så några svenska hårdostar, vällagrade så att de 31 fått små goda saltkristaller. Jag skär osten i stavar, perfekt att gå och plocka av till ett glas rött, säger Dan Jacobson.