Buffé 1
Höjdartårtan: Steg för steg MAFFIG CHOKLADTÅRTA M
ED KOLAKRÄM Tårtan för den stora festen! Chokladbottnar varvas med choklad- och kolakräm. 1. Pensla bottnarna med sockerlag. 2. Bred på ett jämnt lager hallonmousse (ca 1/4 av moussen). Upprepa med resterande bottnar och mousse. GER CA 40 BITAR CHOKLADBOTTNAR 7 dl vetemjöl 6 ½ dl strösocker 4 dl kakao 2 ½ tsk bikarbonat 2 ½ tsk bakpulver 1 ½ msk vaniljsocker 2 tsk salt 4 rumsvarma ägg 4 ½ dl rumsvarm mjölk (3 %) 3. Täck runt om med mousse. Doppa en palett/ stekspade i ljummet vatten och jämna till kanterna. 4. Bred på hälften av chokladkrämen till ett jämnt lager. Lägg på en botten och tryck lätt med båda händerna. 5. Bred på kolakrämen. 6. Lägg på ytterligare en botten och bred på resten av chokladkrämen. Lägg på sista bottnen och tryck till lätt. Jämna till kanterna med en palett/stekspade. 2 ½ dl rapsolja 4 dl kokande vatten CHOKLADKRÄM 500 g mörk choklad (ca 70 %) 400 g ljus bakchoklad 4 ½ dl vispgrädde 200 g rumsvarmt smör KOLAKRÄM 2 äggvitor 2 dl florsocker 300 g rumsvarmt smör 1 burk karamelliserad mjölk (konc och sötad, ca 400 g) CHOKLADGLASYR 200 g mörk choklad (ca 70 %) 2 dl vispgrädde 1 dl florsocker sockerlag (lös upp 1 dl socker i 1 dl vatten) 7. Lyft på hallontårtan på den stora tårtan. 8. Skeda försiktigt över hallonsåsen och bred så att såsen rinner ner längs kanterna. Tips för bottnarna! • Om man har varmluftsugn kan man baka 2 tårtbottnar på samma gång. Sänk då ugnstemperaturen till 150°C. • Satsen ger 4 bottnar. Har man endast 2 formar med löstagbar kant så gör smeten och bottnarna i två omgångar. GÖR SÅ HÄR: 1–2 DAGAR FÖRE FESTEN 1. Börja med chokladbottnarna. Sätt ugnen på 175°C. Smöra och mjöla 4 formar med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. 2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. 3. Vispa ihop ägg, mjölk och olja i en annan bunke. Rör ner de torra ingredienserna och sist vattnet. 4. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen 40–45 minuter, känn med provsticka att bottnarna är genomgräddade. Låt svalna. 5. Lossa försiktigt bottnarna från formarna och linda in i plastfolie. Förvara i rumstemperatur. 1 DAG FÖRE FESTEN 6. Chokladkräm: Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen, mixa slät med stavmixer. Tillsätt smöret, lite i taget, och mixa snabbt ihop till en slät kräm. 7. Täck med plastfolie och förvara i rumstemperatur. Låt stå minst 6 timmar. 8. Kolakräm: Vispa äggvitorna till hårt skum i en bunke. 9. Tillsätt fl orsockret under fortsatt vispning. Vispa till en maräng. 10. Vispa smöret fl uffi gt i en bunke med elvisp. Vispa försiktigt ner det i marängen, lite i taget. Rör ner den karamelliserade mjölken. Förvara övertäckt i rumstemperatur. Frystips! Bottnarna kan göras upp till en månad i förväg. Plasta in väl och förvara i frysen. 11. Chokladglasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädden. Häll den över chokladen. Tillsätt fl orsockret och mixa slätt med stavmixer. Täck med plastfolie och förvara i rumstemperatur. 12. Montera chokladtårtan: Pensla bottnarna med lite sockerlag. Lägg en botten på ett tårtfat. Bred på hälften av chokladkrämen i ett jämnt lager. 13. Lägg på en botten och tryck lätt med båda händerna så att bottnen ligger rakt och krämen trycks ut lite. Bred på kolakrämen. 14. Lägg på ytterligare en botten och tryck försiktigt på samma sätt. Bred på resten av chokladkrämen till ett jämnt lager. Lägg på den sista bottnen. 15. Jämna till kanterna med palett eller stekspade. Dra sedan med en palett eller stekspade som doppas i ljummet vatten för att få jämna och blanka kanter. Förvara i kyl. 3 TIMMAR FÖRE SERVERING 16. Värm chokladglasyren försiktigt. Häll över den och bred försiktigt med en sked så det rinner ner längs kanterna. Garnera tårtan med egen fantasi; använd till exempel bär, macarons,ätliga blommor, maränger och cake pops. SÅ GÖR DU H n Bjud på en riktig höjdare. Gör Buff és 20-årstårta genom att lägga ihop de två tårtorna ovan (se recept). Men vänta ö j med att hälla över chokladglasyr och hallonsås. Montera hallontårtan helt färdig (utan hallonsås) på den lilla formens a löstagbara botten (så går hallontårtan enkelt att lyfta av vid servering). Ställ hallontårtan med formbottnen på chokladtårtan. Skeda hallonsåsen på hallontårtan. Garnera med ätliga blommor, macarons, cake pops, bär, godis och maränger. Låt det sedan bli lite av en show när hallontårtan lyfts av – och simsalabim bjuder du på två tårtor! Det är enklast att lyfta av hallontårtan med hjälp av en stekspade. Ta bort ev garnering från chokladtårtan och häll/skeda över chokladglasyren. Garnera chokladtårtan och hallontårtan på nytt. d t a å r t r