Buffé 1
VÄLKOMMEN TILL BUFFÉS 20-ÅRSKALAS! 20 Tony har or
det! -ÅRSFEST MED FRAMTIDSSPANING. Häng med på en härlig mingelfest med kul tillbakablickar och spännande framtidsspaningar. Vi dukar upp fem läckra buff ébord som speglar viktiga perioder i Buff és liv. Det handlar om den glittriga IT-eran då asiatiska rätter kändes nytt och spännande; om perioden efter millennieskiftet då ekonomin kraschade och fokus hamnade på vardagsmat; om den nyttiga perioden som följde; om nästa ekonomiska nedgång då vi grävde djupt bland våra rötter med husmans- och landskapsrätter men också med närodlat och eko. PS. Hur tror du att matlandet Sverige ser ut om 20 år? Skriv och mejla mig, tony.wallin@otw.se. De tio bästa/intressantaste/roligaste inläggen belönar jag med vackra kokboken »Till bords med systrarna Eisenman«, en bok fylld med läcker bjudmat! Historien hjälper oss att förutspå framtiden, sägs det. Efter att ha plöjt igenom alla Buff énummer både en och två gånger kan jag konstatera: Det blir sällan som man tänkt sig! Vissa saker kan man lätt förutse – mest på grund av den relativa tröghet som trots allt fi nns inom matbranschen – men när det gäller det verkligt »nya« är det svårare. Här några exempel: Vi upplevde att all fokus låg på nya etniska kök, tekniker och smaker på 90-talet – då blev det i stället enkel vardag och hälsa för hela slanten. När sedan det »gröna« började växa till sig kom det en otroligt köttig våg. Bönderna kändes helt uträknade under värsta IT-eran, men vad hände? Ett decennium senare började man följa dem i dokusåpor, och helt plötsligt hade de blivit stjärnkockarnas bästa polare. När GI-trenden peakade tog värsta baktrenden fart. Trender följs helt tydligt av mottrender. Men vad styr egentligen vad vi tycker är gott? Har nyligen lagat en del gamla favoriter och utbrustit: Hur kunde jag tycka att det här var så gott!? Det fettdrypande svullande som jag en gång hyllade känns plötsligt motbjudande. Och andra favoriter känns både tama och trista… Smaken är ingen absolut sanning. Vad kan vi förvänta oss av framtidens mat, mattidningar, webbplatser etc? Förmodligen lite som en foxtrot, säger jag, ett par steg fram och sedan ett tillbaka… Lite insekter och alger samt något gammaljordigt som vi ännu inte grävt i; superfoods och medicinlik mat samt något superonyttigt… Några andra vilda gissningar från min sida: De coola, unga kockarna med skägg och tatueringar får stor konkurrens av både unga och mer mogna kvinnor i krogköken; tekniktörstande storkök med ohierarkiskt arbetssätt banar vägen för det. De etniska specialiteterna sprids än mer och mixas till global mat i högst personliga sammansättningar. Internet gör att landsgränserna suddas ut alltmer. Snabbmaten blir nyttigare och godare. Egenodlat och hemlagat blir exklusivt. Matbutiken blir mer en inspirationsplats – släpet på matkassar sköts av andra, kanske också tillagningen. Hemmaköken får nya tillskott av restauranglika prylar; sous videcirkulatorer, vakuummaskiner och superblenders blir självklarheter. Och allt styrs givetvis av den nya, ännu inte uppfunna mackapären som man förmodligen också kan ringa/kommunicera med. Datachips och nanopartiklar i livsmedlen gör att vi kan tillaga dem till önskad perfektion. Och många kommer att klaga över att husmanskosten i form av pasta med köttfärssås och den härliga fredagstacon nästan dött ut. I väntan på framtiden dukar vi upp till fest! Fira med oss och bli inspirerad till att göra ett eget kalas! 20-åriga mathälsningar Tony Wallin 5