Buffé 1
Receptregister mat & dryck VARSÅGOD! NÅGRA AV BUF
FÉS BÄSTA RECEPT I NY TAPPNING SMÅPLOCK 95-00 Nyfiket och glittrigt Jordnötskyckling med salt chiligurka Rökt lax med wasabimajo & sesamfrön Räkcrostini med ingefärsmajo Crostini med getost & blåbär Köttbullar Asia style Aprikos med ädelost & pistasch Crostini med brie & tomatpesto Sushirullar med wasabimajo MATIGT 00-04 Rufft och coolt Pit Stop Route 66-chili Fruktsalsa Tortillatrassel Varmkorv i bröd Räksallad med pepparrot Gurksallad med curry Pizza bianca med getost Valnötspesto Tomatsalsa förbered & förenkla! DRYCKER 04-08 Energifyllt och nyttigt Blåbärsmojito Bål med hallon & fläder Mango margarita Sea breeze-bål Grön apelsinjuice Svalkande ingefära Fruktigt iste Tryffelpops Chili pops Honungsrostade nötter Fruktspett MATIGT 08-12 Back to the roots Rostad potatissallad med bacon & senapsfrön Sveciaruta med karamellig lök Senapsdressad kyckling med pepparrot Picklad primörsallad Fläskfilé med grön caesar Ugnsbakad, lättgravad lax med dillpesto DESSERT 12-15 Fruktigt och bakat Buffés höjdartårta Champagnemousse med mango & hallon Tiramisu till många Alla recept i det här numret kan förberedas i god tid. Recepten har därför försetts med ett par symboler. Först en som anger hur många dagar i förväg som man kan börja laga/förbereda. Sedan en som anger själva festdagen med olika tidsangivelser. Läs igenom noga innan du börjar laga! Välj goda drycker till buffén. – Servera gärna olika drycker så att gästerna kan välja sina egna favoriter. Det tipsar Johan Swahn, ICAs expert på att kombinera mat och och dryck. –Buffémat betyder vanligen att det är en massa olika smaker, dofter och texturer som möts. Satsa därför på en relativt neutral kombination; alltså då grundsmaker och munkänsla är i balans och skapar en harmonisk upplevelse. Man vill inte skapa konflikt mellan mat och dryck. – Röda viner: Välj relativt milda viner, och även här med en harmoniserad och balanserad sötma och syra; tanninerna i vinet får inte vara alltför sträva och framträdande. Även alkoholhalten spelar roll. Johan Swahn är doktor i smak. – Öl: Ljus lager utan överdriven humlebeska är ett exempel på en relativt neutral dryck. – Vita viner: Välj lite halvtorra varianter som är relativt lätta, milda med balanserad syra och framför allt sötma. 9 Goda tips utan alkohol? – Jag väljer gärna en mogen cider eller must. En annan av mina favoriter nu är ginger beer (märke Fentimans). Fantastisk djup smak med en balanserad söt ton, viss hetta från ingefäran med kryddiga inslag samt nyanser av chili – passar fantastiskt bra till fisk och skaldjur (t ex sushi) men även grillat kött. Johan ger dryckestips till mingelbufféerna i det här numret på ica.se/buffe20år. FÖR ALLA! Bjuda någon med intolerans eller allergi? Vid respektive recept på ica.se kan du se vad som ska ersättas och undvikas. 3 SOMMARTIPS Bästa knepet för att kyla drycken! Fyll en stor skål med vatten och en massa is. Häll i rikligt med salt; det ger en snabb kyleffekt. Begränsad dryckesbudget! Servera i höga, smala glas; det ger en känsla av att man får mer i glaset. Rosésäsongen närmar sig – ett spännande alternativ? Lite mer uppfriskande smaker passar sommar och grill – då är lemonad perfekt. Sommarens stora nyhet blir äppelmust med smak av svarta vinbär. DR SMAK TIPSAR OM PASSANDE DRYCKER gör en dryckesbuffé kolla in ica.se/ buffe20år