AMES 1
KRÖNIKA Medvetenhet MEDVETENHET ÄR ETT ORD som bo
rde följa var och en av oss. Att vara medveten innebär att man hämtar kunskap. Tack vare kunskap kan vi sedan påverka våra val och därmed även påverka våra liv. Ett område där medvetenhet får en direkt inverkan på vår hälsa är ju när vi står inför våra val av kost. Men trots att det numera är oerhört lätt att inhämta information, så är det förvånansvärt många som gör medvetna val som är direkt ohälsosamma. Detta är något som får mig, som jobbar med just mat, att bli verkligen förundrad. Att vara mer aktsam när det gäller valet av olja till bilen än vad man är när det gäller valet av vad man stoppar i sig blir således ofattbart. HERREJÖSSES…ELLER MAMMA MIA, som Italienarna skulle uttrycka det. Just Italien har alltid varit ett föregångsland när det gäller det genuina, hälsosamma och välsmakande. Inte för inte så har man jordens näst-längsta medellivslängd och en liten by på Sardinien har t.o.m rekord när det gäller antalet (+)100-åringar. Ändå så har den s.k fast food trenden brett ut sig mer och mer, även där. Det skall dock tilläggas att det inte skett i samma höga grad som i t. ex Sverige. Jag minns i början på 80-talet, när en välkänd hamburgerkedja skulle öppna den första restaurangen i Rom. Stadens invånare gick ut i protestmarsch mot vad man betraktade vara en skändning av den Italienska mattraditionen. Snabbt så reagerades det genom skapande av en motpol till den ohälsosamma och stereotypa varianten av mathållning. Motpolen kom att heta ”Slow Food”. EN RÖRELSE SOM VILL FRAMHÄVA det sunda, stresslösa och positivt medvetna valet av kost. Den såg dagens ljus i staden Bra i Piemonte. I praktiken så föddes den vid en av de, i mitt tycke, bästa restauranger som jag besökt, nämligen Osteria Boccondivino. Så här kommer nu ett gratis tips er allihop. Om ni är i dom trakterna och söker ett ställe där förhållandet pris kontra kvalitet når absoluta höjder, besök då denna krog som ger livsnjutningen identitet! MEN ITALIENSKT BEHÖVER inte betyda kvalitet med självklarhet. Italienskt säljer ju och därför blir det angripet av allehanda spekulanter. Faktum är att av de matprodukter som säljs ”world wide” under italienskt klingande namn, så är bara ca 10% (!) äkta. Resten är faktiskt ”fake”! Samma gäller restauranger. Bakom skyltar som Ristorante Italia eller Pizzeria Sorrento kan vad som helst dölja sig. Faktum är att bara en minoritet lagar Italiensk mat ”på riktigt”, flertalet vill bara rida på en popularitetsvåg och använder ofta råvaror av tvivelaktig bakgrund. Men hur skall man undvika att bli lurad då? Mina vänner, det ”magiska” ordet är…medvetenhet!! Enkelt, eller hur? Ciao! n FESTLIG EFTERSITS KONSERT PÅ TRETTONDAGSAFTON TISDAG 5 JANUARI 2016 kl 17.00 De Geerhallen Norrköpings Symfoniorkester Dirigent Joachim Gustafsson Solister Ann-Christine Larsson sopran, Tomas Lind tenor Wienervalser, polkor och operettpärlor som en gyllene inledning på det nya året. En festlig, sprudlande och champagnebubblande wienerkonsert! Och om du vill fortsätter trettondagsfesten ... TISDAG 5 JANUARI kl 19.3022.30 Bistron Louis De Geer Efter trettondagskonserten blir det festlig eftersits i Bistron i Louis De Geer. Ett glas champagne inleder festligheten, därefter serveras förrätt, delikatesstallrik, dryck, sachertårta och kaffe. SON:s Salongsorkester – 14 musiker ur symfoniorkestern och konsertmästare Mikael Wenhov som ”stehgeiger”– framför festlig wienermusik, svenska schlagers och evergreens. Kvällen avslutas med dans. Ekonomisystemet som spar tid Briljant är ett helintegrerat ekonomisystem. Vi erbjuder lösningar inom affärsredovisning, fakturering och order, lagerhantering, tidredovisning, löneadministration med mera. Vi hjälper till att göra en lösning anpassad för dig och ditt företag. Nyfiken på hur det fungerar? Titta in på www.briljant.se eller ring 011-28 83 00. www.briljant.se Det finns många enkla insatser du kan göra för att förebygga ohälsa på din arbetsplats. Du som arbetsgivare kanske redan gör mycket, men behöver hjälp att kartlägga insatserna genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete? Kontakta oss gärna så berättar vi mer. 013-465 80 60 www.cordinator.se JERNEY BARTOLOMEO KOVAC Krögare 29