AMES 1
WEDHOLMS FISK TEXT: PAUL DAHLGREN D en legendaris
ke krögaren Bengt Wedholm har gett namnet till Wedholms Fisk. Bengt, född i Hallsberg, gick den långa vägen inom yrket med arbete och praktik på restauranger i Stockholm och därefter Paris. Åter i Sverige öppnade Bengt Restaurang Östergök på Östermalm och var som kuriosa den första i Sverige som serverade pizza. Välkända Tore Wretman fick Bengt att ta över och driva anrika Gyldene Freden år 1969. År 1985 kunde Bengt förverkliga drömmen om en egen förstklassig restaurang då Wedholms Fisk öppnade på Nybrokajen. WEDHOLMS FISK Genom de stora fönstren har de pampiga matsalarna fin utsikt ut mot livfulla Nybrokajen. Inredningen är stilfull med de omtalade ljuskronorna och med väggarna prydda av kända konstverk. Tallrikarna och besticken matchar de bländvita dukarna. De kunniga och erfarna servitörerna är en viktig del av upplevelsen. Kockarna i köket förädlar de fina råvarorna, alltjämt från de främsta leverantörerna. Portionerna är rejäla, men inte lika gigantiska som under Bengts tid. Visst lever Wedholms Fisk upp till Bengts motto om ”änglar i matsalen och matlagningskonstnärer i köket”. Wedholms Fisk var en av de första restaurangerna i Sverige som erhöll en Michelinstjärna, år 1986. En stjärna som behölls under 20 år fram till 2006, fem år efter Bengts bortgång. EN MIDDAG Menyn erbjuder sex förrätter inkluderande lax, löjrom, musslor, ostron och olika former av sill. Vi har med stor matglädje ätit ostronen och de gräddstuvade, höstsmakande, kantarellerna med grillat bröd. Huvudrätterna bjuder flera variationer av helgeflundra, lax, marulk, pilgrimsmusslor, sjötunga, tigerräkor samt piggvar. Den hela, grillade, sjötungan med smörstekta kantareller, schalottenlökshollandaise och färsk potatis är ett bra val. Sjötungan är perfekt grillad och det stora benet glider lätt av fisken. Vilken smakkaskad när fisken, kantarellerna, potatisen och den ljuvliga såsen kommer samman! Paradrätterna är piggvar i tre olika former, kokt, grillad eller gratinerad. Mest inne är de parmesangratinerade piggvarsfiléerna med pilgrimsmusslor och champagnesås. Vi väljer, helt rätt, kokt piggvar i bit med färsk potatis, färsk pepparrot och brynt smör. Vi får av servitrisen den tumshöga biten fisk elegant presenterad i sin panna innan servering. Ovanskinnet är krispigt. Fiskbiten är saftig och korrekt köttig. Smaken ljuvligt god. Fisk som allra, allra bäst. För den som orkar är Wedholms chokladkaka på mandelbotten med färsk melon och champagne-citronsorbet en värdig avslutning. Wedholms Fisks trendlösa rätter är helt rätt idag. Föredömligt, helt i Bengt Wedholms anda, förädlas de fantastiska råvarorna av matlagningskonstnärer varefter de serveras med en smakfull enkelhet av änglar i matsalen. Ett måste för fiskälskaren. Rekommenderas i allt. n WEDHOLMS FISK Nybrokajen 17 Stockholm www.wedholmsfisk.se 42 Foto: Martin Terber/Flickr