AMES 1
DRYCK BROCCA – TRIVSAMMA VINER FRÅN TOSCANA TEXT:
PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILD Familjen Bernabei har som filosofi att vinproduktion inte bara får handla om att skapa “det perfekta vinet” som är likadant från år till år; ett vin måste leva, utvecklas och framför allt spegla jorden och historien som det kommer från. Vinet Broccas druvor odlas på vinfält runt familjens vackra Toscanska gård i staden Greve i området Chianti. Idag drivs verksamheten av oenologen Marco Bernabei med förmågan att ta tillvara vingårdarnas potential för att kunna producera utsökta viner. Marco har skapat de båda Brocca-vinerna. Han är upplärd av fadern Franco, i vinbranschen kallad Mr Sangiovese. Till trots att vinet sålts en relativ kort tid i Sverige är det starkt kritikerrosat och ett bra vardagsvin med den rätta Toscanasmaken. Druvorna har vuxit på över 30 år gamla vinstockar i Chiantis främsta vinområden. Odlingarna ligger på branta sluttningar, 300 meter över havet. 36 Brocca – Toscana Ett bra ungt och friskt vin som är mycket prisvärt. Druvorna Sangiovese 80 procent och Merlot 20 procent har skördats för hand och lagrats minst 36 månader på dels stora ekfat men också på mindre barriquer. Färgen är, inbjudande, rödblå. Doften är påtaglig där röda bär och fatkaraktären lätt kan urskiljas. Smaken har inslag av mogna körsbär, fat, vanilj och svamp. Behaglig eftersmak. Serveras till lamm- och nöträtter, samt gärna olika, mustiga, gryträtter. Brocca – Chianti Classico Har den svarta tuppen på etiketten, Gallo Negro, ett kännetecken för ett bra Chiantivin. Är ett elegant vin, gott idag men kan lagras länge. Druvor är Sangiovese 85 procent samt lokala druvsorter 15 procent. Har lagrats på ekfat 18 månader och därefter på ståltank. Färgen djupt röd. Doften fyllig med röd frukt och toner av örter. Smaken välbalanserad med inslag av hallon, körsbär och viol. Passar perfekt till italienska rätter som pasta, risotto och lagrade ostar. Vinner på att luftas innan servering. Toscanska viner Toscana är, genom dess röda viner, Italiens mest kända vinregion. Vinerna har på ett imponerande sätt utvecklats kvalitativt de senaste 30 åren. De flesta av distrikten i Toscana har den högsta kvalitetsnivån, DOCG, vilken över 50 procent av de odlade vinerna når upp till. Största delen av odlingarna sker på hög höjd där vin- och olivproduktion gärna kombineras. Dominerande druvan är blåfärgade sangiovese med en sträv, litet syrlig, bärig och örtig smak. De tre bästa vindistrikten är Chianti, Nobile di Montepulciano och Brunello di Montalcino. Ett kännetecken för ett bra Chiantivin är den svarta tuppen på etiketten, Gallo Negro. Det är loggan för den producentförening som bildades redan 1924 för att då som nu skydda Chiantivinerna. ® VINTIPS Brocca - Toscana Nr 78282, 129 kronor Brocca – Chianti Classico Nr 51163, 159 kronor Beställningssortimentet